Puckelsvenskarna missade finalen

Blicken var tom, tonläget dystert och nu åker 17-årige Walter Wallberg hem från OS efter en misslyckad insats av svenskarna i puckelpist. Wallberg missade finalen med en hårsmån.

ANNONS
|

Tongångarna var dystra efter att samtliga svenskar missat finalen i puckelpist i den svåra kylan i Phoenix extrempark i Bokwang. Närmast var alltså 17-årige Walter Wallberg, som var 0,14 poäng från att knipa den tionde och sista finalplatsen.

- Jag vet att vi kan bättre och därför känns det extra surt, säger sportchefen Anders Olofsson.

I stället tog sig australiern James Matheson vidare som siste man med 74,61 – och så var OS över för svenskarna redan i den andra kvalomgången.

ANNONS

Wallberg har varit i final tre gånger tidigare i världscupen och hade högre förväntningar. Varför det inte gick just när det var som viktigast kan han inte riktigt svara på. Direkt efter åket ville han inte prata med pressen.

- Jag var lite sur och åkte upp i liften och snackade lite med coachen direkt efter åket. Jag var bara så besviken. Att man är 21:a, och jag hade behövt vara på 20:e plats, säger han med en lätt huvudskakning.

"Nu åker vi hem"

TT: Kan du njuta något mer av OS nu?

- Nej, nu åker vi hem.

Trots allt är Wallberg ung, och har fler mästerskap som väntar. På frågan vad han kan göra om fyra år svarar han:

- Ja det är fyra års träning – då ska jag ha en medalj.

ANNONS

Kingsbury vann

Anders Olofsson hade själv en förhoppning på att svenskarna skulle komma bland de tio bästa.

- Där tycker jag vi ska ligga. Men Walter är 21:a i världen och han är bara 17 år. Nästa OS, då tar vi dom, säger han.

Felix Elofsson slutade på 24:e plats och Ludvig Fjällström på 26:e av totalt 30 åkare.

Storfavoriten Mikael Kingsbury fick äntligen sitt OS-guld. Kanadensaren, som har dominerat sporten de senaste åren och kom tvåa i Sotji-OS för fyra år sedan, vann finalen före Matt Graham, Australien och japanen Daichi Hara på bronsplats.

Pyeongchang, TT:s utsända
ANNONS