Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slalomåkaren Frida Hansdotter på plats i Stockholms stadshus där de svenska medaljerna i OS och Paralympics firades på måndagen.

Pyeongchang-framgångar firades i Stadshuset

Skidtrikåer och curlingkvastar byttes ut mot festblåsor och röd matta. I Stockholms stadshus fick den blomstrande sommaren utanför stå åt sidan när Sveriges OS- och Paralympicsmedaljörer firades.

Nog var det en kontrast mot den isande sydkoreanska kylan från i vintras när 14 OS-medaljer och en Paralympicsmedalj firades i Stockholms stadshus på måndagen.

Den svenska huvudstaden gassade på med temperaturer runt 50 grader varmare än vissa av de mest bitande dagarna i Pyeongchang.

- Det känns fantastiskt. Man har fått landa lite och insett att man verkligen lyckades med sina drömmars mål. När man kommer hit och får se ansikten som påminner om OS, det är härliga minnen, säger Frida Hansdotter, som tog guld i slalom.

Minne för livet

Det gjorde även André Myhrer. Och medan Hansdotter hade sin guldklimp i handväskan, bar Myhrer medaljen i dess tillhörande träetui.

- Jag tror att man kommer att njuta av det här livet ut. Man påminns ofta om det, det är som en overklig känsla som kommer tillbaka från den där dagen i februari, säger André Myhrer.

Sebastian Samuelsson, skidskytten som tog silver i jaktstart och guld i stafett, hade lagt sina medaljer i var sin uppsprättad kavajficka. Landslagskollegan Hanna Öberg, guld i distans och silver i stafett, bar sina stolt runt halsen.

- Man är ju inte på sådana här ställen så ofta, det är häftigt. Man har ju sett det på tv några gånger, men det är första gången som jag är här, säger Hanna Öberg.

På plats i Blå hallen fanns samtliga medaljörer förutom längdåkarna Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Ebba Andersson och Anna Haag.

Holmlund bland gästerna

Bland de nära 400 personerna på gästlistan syntes även idrottsministern Annika Strandhäll (S), OS-ledare som Wolfgang Pichler och Leif Boork, förra alpinåkaren Jessica Lindell Vikarby, numera ambassadör för OS och Paralympics i Sverige 2026, samt tidigare skicrosstjärnan Anna Holmlund.

- Det känns jättebra att vara här. Det är jätteviktigt att fira sådana här framgångar, säger Anna Holmlund.

Paralympics blev ingen svensk medaljfest, men längdåkaren Zebastian Modin såg med sitt sprintsilver till att Sverige inte kom helt tomhänt hem. Och att firandet i stadshuset inte bara var till för OS-deltagare.

Succé-OS

- Om vi inte hade tagit någon medalj så hade det inte varit bra. Det är ändå lite hausse kring parasporten nu, och om vi inte hade haft någon medaljör så hade det kanske gjort att det dött lite, säger Zebastian Modin.

Desto mer lyckosamt var OS. Sverige slutade på sjätte plats i medaljligan efter 14 medaljer, varav sju guld – Sveriges bästa vinter-OS hittills. Att det blev sex medaljer fler än vad Sveriges olympiska kommitté hade räknat med, kan till stor del tillskrivas de överraskande framgångarna i skidskytte.

- Vi hade häftiga veckor där borta på så många sätt, det känns kul att få tänka tillbaka på det, säger Sebastian Samuelsson.