Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två, av många, oönskade slutspelslag. Rögle och Örebro var sist in och utmanar om kvartsfinalplatser. Arkivbild.

Rönnqvist varnar för skrällar i åttondelen

Många vill inte ens ha med nian och tian – men sett till föregående år är de två sista lagen i hockeyslutspelet rätt framgångsrika när det handlar om åttondelsfinaler.

På lördag drar första slutspelsrundan i gång där regerande mästarlaget Växjö ställs mot tian Örebro och 2017 års SM-guldvinnare HV71 möter nian Rögle.

Det är sjätte året i rad som nionde och tionde lag i SHL-tabellen får chansen att vinna SM-guld. De två första åren kallades det play in och tillhörde inte slutspelet, utan var en andra chans, men sedan säsongen 2015-16 ingår det i slutspelet som åttondelsfinaler.

Lagen som kommit nia och tia har varit rätt framgångsrika när det handlar om den första slutspelsrundan, åttondelarna/play in, och vunnit sex gånger av tio.

Inga avtryck

I fjol gick exempelvis både nian Linköping och tian Brynäs vidare efter segrar över HV71 respektive Luleå.

Samtidigt har inget av de lägst rankade lagen gjort något större avtryck i slutspelet som helhet. Förutom Linköping som 2014 tog sig till semifinal som serienia har resten åkt ut senast i kvarten.

- Slump finns alltid när det handlar om bäst av tre matcher. Men sedan tror jag också att de som kommer sist in i åttondelsfinalerna har slagits för att nå dit och kanske, som Örebro, är inne i ett bra flow och får en positiv kick av att klara det. Medan man då får möta ett lag som kanske är besviket efter att ha sett sig självt som ett topp sex-lag och missat, säger Rönnqvist om statistiken.

"Inte så lyckat"

Den före detta toppmålvakten tillhör dem som tycker att nian och tian inte har något i slutspelet att göra. Att det, precis som förr, hade räckt med åtta lag och kvartsfinaler direkt.

- Jag var rätt positiv till det här inledningsvis, men tycker inte att det har blivit så lyckat, säger han.

Dramatiken har varit stor kring de två slutspelsstrecken. Men belackarna har fått vatten på sin kvarn över det faktum att de två sista lagen som tog kvartsfinalplatser, Skellefteå och Malmö, gjorde det genom att vinna sina matcher i sista omgången medan de tre lag som slogs om sista åttondelsfinalplatsen, Örebro, Brynäs och Linköping, alla förlorade.