Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blågul guldglädje. Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och Jennie Wåhlin på prispallen.

Rörd Hasselborg: "Helt jäkla sjukt"

Anna Hasselborg ville ta hela världen i famn. Glädjetårarna kom, rösten sprack och leendet tog aldrig slut efter guldsuccén i OS.

Den svenska curlingskippern har under den långa resan mot guldet varit rena stenansiktet i sitt möte med journalister mellan matcherna.

Svarat trevligt och sakligt på frågor, men inte blottat några känslor.

Rena Björn Borg, den svenske tennislegendaren som kallades för "the Ice Borg" av utländsk media under sin storhetstid.

När guldet var i hamn släppte allt.

28-åringen ville ta hela världen i sin famn, fällde glädjetårar, skrattade och grät lite till i Gangneung curlingcenter.

Över guldet, sitt lag, sin familj och, tja, allt och alla.

- Utan min familj vid min sida och min bror hemma så hade det här aldrig gått, de betyder så otroligt mycket för det här guldet. Det är så många som är i den här guldmedaljen, sade hon och rösten sprack.

Bäst i familjen

Hon räknade upp sina lagkamrater – kompisgänget som bildade det lag som nu är bäst i världen – deras pappor, mammor och pojkvänner som fanns på plats i Gangneung.

- Alla som är där i dag lyfter fram oss och har sån tro på oss. Det är så otroligt, sade hon.

Hasselborg kommer från en curlingfamilj och har spelat i Sundbyberg, nordväst om Stockholm, sedan hon var sju år gammal. Pappa Mikael, brorsan Marcus och farbror Stefan har alla spelat VM, kusinen Mio EM.

TT: Hur känns det att redan vara bäst i familjen?

- Hehe, jag tyckte redan jag var det, det var ju ingen annan som var olympier, och så brukar jag vinna familjekampen på jul.

Bra nervositet

Lag Anna Hasselborg har bara funnits sedan 2015 men är redan bäst i världen. Och resan har bara börjat.

- Så mycket som vi har lärt oss under de här korta 2,5 åren som vi lägger in i den här matchen, jag hade inte kunnat drömma om att vara i bättre mental form än vad vi var i den här matchen. Tjejerna gör det så lätt för mig där ute, vi jobbar verkligen som ett lag. Det var en ren fröjd att lira, det roligaste någonsin.

Sydkorea, som vann grundserien och hade sista stenen, tog ledning med 1–0, men svenskorna vände i tredje omgången med en tvåa och stal sedan ettor i de efterföljande omgångarna. Ett nervöst hemmalag sattes under press direkt och svenskorna gav dem aldrig en chans att ta sig ur greppet.

När Anna Hasselborg fixade en trea med sin sista sten i sjunde omgången var allt över och finito. Hon erkände att det fanns nervositet även i det svenska laget – men en bra nervositet.

- Det var väldigt pirrigt. Men vi tog med oss en så himla bra känsla och jag tror att tidigare har det varit mindre pirrigt, så vi bestämde oss för att vi gillar nervositeten och det gör att vi spelar bättre. Så vi bara tog det till oss, fokuserade och försökte vara i nuet i allt. Bara låta känslorna komma.

Efteråt träffade de kungen som hejade fram laget på läktaren.

- Han sa: "Ni gjorde det"!

Ja, de gjorde det. Och den bästa curlingdagen i hennes liv var ett faktum.