Rakell om VM-chansen: "Lite revanschsugen"

Han skulle ha spelat i stjärnfyllda World Cup – men den drömmen gick i kras och slutade på sjukhus. Nu kommer Rickard Rakell in i Tre Kronor som en av nyckelspelarna i VM.

ANNONS
|

Den 24-årige forwarden är ett av tre nytillskott i Tre Kronor sedan helgens VM-genrep Sweden Hockey Games.

Landslaget tränade för första gången i Köpenhamn på onsdagen och förutom Rakell är även hans lagkamrat från Anaheim, backen Hampus Lindholm, och Detroitforwarden Gustav Nyquist, nya i truppen.

Rakell skulle egentligen ha varit med i World Cup förra hösten, men efter bara en träningsmatch hamnade han på sjukhus i Göteborg och fick opereras för sviterna av en sprucken blindtarm.

Kompisar från förr

Nu får han i stället göra sin första stora landslagsturnering i VM i Danmark och tog plats direkt i en tilltänkt förstakedja med Mika Zibanejad, New York Rangers och Mattias Janmark, Dallas.

ANNONS

- Skitkul. Jag har spelat tillsammans med båda i AIK – med Mika när vi var U14–U15 och "Janis" spelade jag tillsammans med i J18. Så förhoppningsvis har vi kemi kvar, säger han.

Sedan blindtarmen satte stopp för World Cup har Rakell klivit fram som en av de hetaste svenska målskyttarna i NHL. Förra säsongen var han svenskbäst med 33 mål, den här säsongen förbättrade han det till 34. Bara stjärnskottet William Karlsson, Vegas, var bättre med sina 43.

- Senaste två åren har gått jättebra. Jag tror det handlar mycket om självförtroende, direkt efter operationen hade jag inte så mycket förväntningar på mig själv utan jag ville bara spela mitt spel och ha roligt, säger Rakell.

"Alltid varit sån"

Han hade mer press på sig inför den här säsongen, men tycks oberörd över sånt.

- Jag brukar inte tänka så mycket på det, utan bara köra och ha roligt. Det är då det går som bäst. Jag har alltid varit sån, inte brytt mig så mycket om vad andra tänker.

ANNONS

Tre Kronor vann ju VM-guld i fjol och Rakell har höga förväntningar inför årets turnering, premiär mot Vitryssland på fredag kväll:

- Jag tror att vi har riktigt bra chanser, många duktiga spelare som haft bra säsonger. Förhoppningsvis kan vi bara fortsätta vara framgångsrika och hjälpa varandra så mycket som möjligt.

Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: Så tränade Tre Kronor

Så här såg Tre Kronors formationer ut på första VM-träningen:

Mattias Janmark, Mika Zibanejad, Rickard Rakell – John Klingberg, Hampus Lindholm.

Elias Pettersson, Mikael Backlund, Gustav Nyquist – Oliver Ekman Larsson, Adam Larsson.

Magnus Pääjärvi, Johan Larsson, Jacob de la Rose – Mikael Wikstrand, Erik Gustafsson.

Lias Andersson, Adrian Kempe, Dennis Everberg – Adam Almquist, Lawrence Pilut.

Extraforwards: John Norman, Carl Klingberg.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg är inne på att anmäla minst tolv forwards och sex backar till VM-premiären mot Vitryssland.

Fakta: Tre Kronors VM-program

Fredag: Vitryssland (20.15).

Söndag: Tjeckien (16.15).

Måndag: Frankrike (20.15).

9 maj: Österrike (20.15).

12 maj: Slovakien (12.15).

13 maj: Schweiz (20.15).

15 maj: Ryssland (20.15).

Hela spelprogrammet i VM.

ANNONS