Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Readly Express ska avsluta karriären med seger i Elitloppet.

Readly Express ska avrunda med seger

På söndag gör Readly Express sista loppet i karriären. Tränaren Timo Nurmos hoppas dock på två lopp samma dag: försök och final i Elitloppet.

Nyheten slog ner som bomb i travvärlden. I mitten av februari, efter ännu en fransk storloppsseger, kom beskedet: ”Readly Express slutar tävla – sista starten blir i Elitloppet”.

Intresset för Readly Express som avelshingst var enormt. Han hade sportsliga meriter och en stamtavla av yppersta världsklass. Ägaren Rolf Andersson hade fått ett väldigt bra bud av Menhammar Stuteri, där hingsten var avelshingst 2016–2017.

Det blev något av en kompromiss. Karriären avslutas i Elitloppet. Publiken får se honom tävla en sista gång på sin hemmabana.

"Svårt beslut"

Sedan flyttar Readly Express ut på Ekerö och Menhammar stuteri.

- Det var givetvis ett svårt beslut att ta. Många vill se honom fortsätta tävla, samtidigt som många stoägare vill nyttja honom som avelshingst. Beslutet känns bra och rätt, säger Andersson.

Readly Express föddes på Haras Montmirel i Normandie i Frankrike. Den bruna hingsten fick beta på de bästa ägarna i Europa. Han har tränats av en de bästa – Timo Nurmos.

Karriären inleddes med tre raka segrar, efter en andraplats vann han största loppet svenskt travkriterium på nytt rekord – 1.12,8.

Som fyraåring vann Readly Express både det svenska och europeiska Derbyt. Europaderbyt kördes på Vincennes-banan i Paris och drygt ett år senare kom största segern i karriären – Prix d’Amerique.

Inför det franska storloppet valde man att byta kusk. Från Jorma Kontio till Björn Goop.

Goop hade skaffat sig rutin på den något knepiga banan, med både nedförs- och uppförsbacke. Han hade också skaffat sig respekt i den tuffa konkurrensen på Vincennes.

- Segern i Prix d’Amerique var först väldigt roligt men jag tycker att hans bästa lopp i karriären var när han var trea i år. Han gick utvändigt ledaren men fick bara stryk med en hals. Det är så mycket som måste stämma för att vinna och inget får gå fel under loppet, säger Timo Nurmos.

Hoppfull inför avslutningen

Som den kloka tränare Nurmos är har sjuåringen tävlat två gånger över kort distans under våren. För att upp speeden i den starka kroppen som oftast fått tävla över lång distans.

Readly Express vann först sprinterloppet Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer på 1.08,9. Där visade han en härlig snabbhet. Och det var efter den segern som man bestämde för att starta i Elitloppet.

För tre veckor sedan blev det seger i Finlandia Ajo på Vermobanan i Helsingfors. På en regntung bana travade han 1.10,5.

- Hästen har aldrig behövt visa startsnabbhet tidigare, men han är snabb, mycket snabb, säger Nurmos och låter förhoppningsfull inför sista loppet med Readly Express.