Roberts om mardrömsåret: "Var ett helvete"

Trots en knäoperation tätt inpå tvingade klubben ut henne på handbollsplanen. När Jamina Roberts väl kunde lämna Ungern krävdes hon på pengar.

ANNONS
|

Leendet blir stort när Jamina Roberts, 28, får frågan om hur det är att vara tillbaka i Norden efter ett år i den ungerska klubben Erd.

- Jo, herregud. Det är skönt. Jag hade ju ett mindre bra år i Ungern, säger hon och skrattar lite ironiskt.

Sedan i höstas spelar hon för Randers i den danska högstaligan.

- Allt är väldigt, väldigt mycket bättre i Danmark.

ANNONS

"Knäet är hanterbart"

Hon är i Trollhättan för landslagets uppladdning inför EM i Frankrike, som drar igång nästa vecka. I somras opererade hon på nytt sitt vänsterknä.

- Knäet är hanterbart. Det kommer nog aldrig bli vad det har varit, men jag har lärt mig att hantera det, säger hon.

Roberts gjorde ett ingrepp i knäet även 2017 efter SM-finalförlusten på vårkanten med Sävehof. Därefter anslöt hon till sin nya klubb i Ungern, men hon blev omgående varse om att den uppsatta rehabiliteringsplanen inte skulle accepteras.

- Jag kände ju vibbarna från tränaren att det inte skulle finnas någon tid för mig att testa knäet. Det blev spel en månad för tidigt, säger Roberts och skakar på huvudet.

Hon beskriver tränaren Edina Szabó som en diktator. Tidigare under hösten berättade Roberts i handbollspodden Avkast om hur Szabó tvingat en spelare som skadat högeraxeln att spela med vänster hand istället och om hur förlorarna i en kontringsövning fick gå ner på knä och be om ursäkt till vinnarna. När svenskan själv var hemma sjuk med halsont kom representanter från klubben hem till Roberts och pojkvännen Emil Berggren, numera i IFK Ystad, för att kontrollera hur sjuk hon egentligen var.

ANNONS

- Det gick ju i perioder vad som var värst, säger Roberts med en suck.

Krävdes på hyran

Mardrömmen i Ungern tog slut i våras, men när hon skulle lämna ansåg klubben att Roberts skulle vara med på en sista officiell träning. Vänsternian lät hälsa att det inte gick eftersom hon hade en knäoperation inplanerad hemma i Sverige.

- Då blev det ett jäkla rabalder. Helt plötsligt skulle jag betala en avgift för lägenheten jag hade bott i under hela min period där och det var ju inskrivet i mitt kontrakt att jag inte skulle betala för det. Helt plötsligt skulle jag betala runt 70000 kronor, säger Roberts.

Hon tog sig dock ur den situationen och skrev på för Randers. Även om laget inte har nått sin fulla potential – Randers ligger elva i ligan – laddar Roberts för sitt tionde mästerskap med en helt annan känsla än inför VM i fjol. Då i Tyskland kämpade Sverige om medaljerna, men Blågult förlorade bronsmatchen mot Nederländerna.

ANNONS

- På ett sätt kanske man kan vara lite rädd för att det inte ska gå lika bra igen, men vi vill ändå visa att det inte var en engångsföreteelse. Det ska bli spännande med EM, säger Jamina Roberts med ett leende.

TT

Fakta: Jamina Roberts

Född: 28 maj 1990.

Postion: Vänsternio.

Klubb: Randers (2018–).

Moderklubb: Sävehof (–2014, 2016–2017).

Övriga klubbar: Tvis Holstebro (2014–2016), Erd (2017-2018).

A-landskamper/mål: 138/281.

Tidigare mästerskap: OS 2012, 2016, VM 2011, 2015, 2017, EM 2010, 2012, 2014, 2016.

Främsta meriter med landslaget: EM-silver 2010, EM-brons 2014, VM-fyra 2017.

Aktuell: Vänsternia i landslaget som laddar inför handbolls-EM i Frankrike. Sverige inleder fredagen den 30 november mot Danmark.

Fakta: Landslagets resa mot EM

Handbolls-EM för damer avgörs i Frankrike 29 november–16 december. Här är det svenska landslagets resa mot mästerskapet:

20 november: EM-truppen samlades i Trollhättan.

23 november: Landskamp mot Montenegro i Trollhättan.

25 november: EM-genrep mot Montenegro i Göteborg.

28 november: Landslaget reser till Nantes, Frankrike.

30 november: EM-premiär mot Danmark (Nantes) i grupp A.

2 december: Sverige–Serbien (Nantes).

4 december: Sverige–Polen (Nantes).

Övriga grupper, grupp B (Nancy): Frankrike, Montenegro, Ryssland, Slovenien. Grupp C (Montbeliard): Ungern, Spanien, Nederländerna, Kroatien. Grupp D (Brest): Norge, Rumänien, Tyskland, Tjeckien.

De tre främsta lagen i grupperna går vidare till huvudrundan dit lagen tar med sig poäng från inbördes möten. Går Sverige vidare väntar fortsatt spel i Nantes och möten med de tre främsta från grupp B. Grupp C och D möts i Nancy.

De två bästa lagen i de båda sexlagsgrupperna går vidare till semifinaler och medaljmatcher i Paris 14–16 december.

ANNONS