Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs Julia Roddar finns med i den svenska VM-truppen. Arkivbild.

Roddar i VM-truppen: "Fortfarande chockad"

Julia Roddar hade inte räknat med en plats i truppen till sommarens fotbolls-VM. Inte hennes pojkvän heller. Den 11 juni inleds jakten på ett första svenskt VM-guld.

Mindre än fyra veckor återstår till Sveriges VM-premiär mot Chile. Det svenska laget går knappast in i mästerskapet som en av favoriterna, men med tanke på hur vägen till VM har sett ut är det oklokt att redan nu räkna bort Sverige.

I truppen på de 23 spelare som ska ta sig an Chile (11 juni), Thailand (16 juni) och regerande världsmästaren USA (20 juni) fanns få skrällar. Den spelaren som var mest oväntad var kanske Göteborgsmittfältaren Julia Roddar, som efter en imponerande vårsäsong tog en plats framför bland andra Djurgårdens rutinerade Hanna Folkesson och Rosengårds 16-åriga stortalang Hanna Bennison.

"Priceless"

Med ett par undantag fick inga spelare reda på om de var uttagna förrän Gerhardsson läste upp namnen i tv på torsdagskvällen. Julia Roddar var därför jublande glad när TT nådde henne kort efter presentationen, som hon följde under ett restaurangbesök i Göteborg.

Pojkvännen slängde mobiltelefonen på henne när VM-platsen stod klar.

- Hans reaktion var "priceless". Han började grina och skrika, jag önskar att jag hade filmat det, det hade blivit viralt, säger Julia Roddar och skrattar.

TT: Hur reagerade du själv?

- Jag tänkte bara "OMG", det är ju jag på bild! Jag är fortfarande ganska chockad, och sjukt glad. Det ska bli sjukt häftigt att spela VM, det är något som man har drömt om.

27-åringen är medveten om sin spelstil.

- Jag ser mig som en kvick och aggressiv innermittfältare, som vinner många dueller.

Mångsidig mittfältare

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson lyfter också Roddars mångsidighet som ett skäl till att hon tog en plats.

- I Göteborg har Julia visat att hon kan spela på olika positioner. Hon kan spela på en kant, hon kan spela centralt, hon kan spela på en position lite högre upp eller i en balansroll, säger Peter Gerhardsson.

Sverige vann sin kvalgrupp genom att slå Danmark på bortaplan i en sista och helt avgörande match förra hösten. Men det är bara en av flera tunga landslag som Sverige har stått upp bra mot sedan Gerhardsson tog över efter EM 2017. Bland de mest meriterade insatserna syns segrar mot Kanada och England, och ett oavgjort resultat borta mot Frankrike.

Det tar det svenska laget naturligtvis med sig till VM-sommaren.

- Anledningen till att vi tror väldigt mycket på det här är de matcher som vi har gjort mot motståndet som är rankat bättre än oss. Allting blev kanske naggat i kanten när vi förlorade mot Tyskland (i april), där gjorde vi inte någon vidare match, men vi kan bara påverka vad vi tror. Och jag tror att vi har chans att gå långt om vi presterar på topp.

TT: Hur långt?

- VI kan gå hur långt som helst. Vi kan gå hela vägen naturligtvis.