Rosengård bröt Piteåsviten i midnattssolen

Sju raka segrar och midnattssolen i ryggen. När skymningen kom så kom dock också till slut säsongens första förlust för damallsvenska serieledaren Piteå. Rosengård vann seriefinalen i Kiruna med 1–0.

|

Ettan mot tvåan. Under midnattssol (eller ja, sen kvällssol om man ska vara petig) på Lombia IP i Kiruna. Det damallsvenska toppmötet mellan obesegrade serieledaren Piteå och storlaget Rosengård hade inramningsmässigt alla förutsättningar att bli en klassiker.

De nattugglor i publiken som trotsat klockan och kylan för att se mål fick dock ha tålamod. Trots chanser åt båda håll, de flesta i bortalagets favör, så var det mållöst när lagen gick till pausvila under den orangea och vackra solen.

Lyfte in bollen

När målet kom, i den 64:e minuten, var det också Rosengård som fick kvitto på sitt chansövertag, i ett läge där de skarpa, norrbottniska, solstrålarna sakteliga börjat skymmas.

En påpasslig Sanne Troelsgaard utnyttjade en misslyckad Piteårensning med en vältajmad djupledslöpning. Hon utnyttjade också en mindre vältajmad utrusning från Piteåmålvakten Cajsa Andersson, som hon enkelt spatserade förbi och kunde lyfta in bollen i ett öppet Piteåmål.

- Jag är verkligen nöjd. Piteå är ett bra lag, men jag tycker vi spelar mycket bra i dag. Vinden påverkade mycket i dag. Vi vill gärna vara med i toppen och visste att vi var tvungna att vinna i dag för att vara med i toppen, säger Sanne Troelsgaard till Aftonbladet.

"Fjortisvarning"

Piteås June Pedersen säger till tidningen att det är lite "fjortisvarning" på henne under Rosengårds mål.

- Det får inte hända. Men jag tar den på mig. Vi var tvungna att åka på ett jävla skitmål för att förlora. Vi är bättre än så här. Jag gav dem målet, säger hon efter matchen.

Ett rödklätt Piteå, fortsatt med en tapper publik i ryggen, försökte. Chanser skapades – men ingen så pass bra att Rosengårdssegern kändes hotad.

Till Piteås tröst så leder laget dock fortsatt Damallsvenskan. Men nu med bara två poäng ner till Rosengård.