Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rosengård och övriga svenska klubbar är på väg att halka efter toppklubbarna i Europa. Arkivbild.

Rosengård kräver jämställd sponsring

Svenska damfotbollsklubbar är på väg att halka efter ekonomiskt jämfört med europeiska storklubbar. Det visar Rosengårds rapport "Hotet mot svensk damfotboll på europeisk klubbnivå".

Därför kräver nu Rosengårds sportchef Therese Sjögran och ordförande Håkan Wifvesson åtgärder. I en debattartikel i Aftonbladet skriver de att staten bör kräva att alla statliga bolag sponsrar jämställt, samt ändra skattereglerna för att underlätta för privata företag att sponsra jämställt.

De vill också att Svenska fotbollförbundet höjer landslagsersättningen för damerna och sätter hårdare press på Fifa när det gäller ersättningar till klubbar vid mästerskap och spelarövergångar.

"Nu avgörs svensk damfotbolls framtid. Hittills har det varit möjligt att konkurrera i Europatoppen med en begränsad budget. Så är det inte längre. Nu satsar de stora klubbarna i Europa på en nivå vi aldrig sett förut. Det krävs ett kraftfullt agerande för att möta förändringarna", utvecklar Håkan Wifvesson i ett pressmeddelande.

I rapporten konstaterar Rosengård att topplagen i Europa har fördubblat sina budgetar under en femårsperiod, samtidigt som utvecklingen i svenska toppklubbar som Rosengård och Linköping har stått stilla.