Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rosengård tog en viktig seger i kampen om SM-guldet.

Rosengård vinnare – trivs med jämn guldstrid

Rosengårds gulddrömmar lever vidare. Med bara fyra omgångar kvar väntar den mest ovissa guldstriden på nio år.

Det skiljer bara fyra poäng mellan tabellettan Piteå och trean Kopparbergs/Göteborg. Där emellan klämde sig Rosengård in efter vinsten i Skånederbyt.

- Om vi kan komma upp i dagens prestation är vi det bästa laget i damallsvenskan. Det gäller också att kunna hålla den nivån varje match, det krävs definitivt, säger lagkaptenen Caroline Seger.

För det går mot att bli den mest ovissa guldstriden på länge. Det var senast säsongen 2009 som det skiljde så få poäng mellan de tre bästa lagen i toppen av damallsvenskan.

Förra året skiljde 13 poäng. Året innan det nästan det dubbla. 

- Det är mycket roligare att vara i damallsvenskan nu än när jag lämnade 2014, då man kunde vinna med 7–1 och 7–0. När de resultaten händer för ofta har jag noll motivation. Det ger noll procents drivkraft för mig som fotbollstränare, säger Rosengårds tränare Jonas Eideivall.

”Finns en tjusning i det här”

Både Seger och Eidevall är inne på att bredden av lag som slåss i toppen skapar en mer attraktiv liga för publiken.

- Det är klart att det hade varit skönt att redan veta att vi vinner guld, men det finns en tjusning i det här också. Det är måstematcher hela tiden och vi spelar under stor press, säger Caroline Seger.

Under matchen mot Kristianstad visade Rosengård upp stor effektivitet – trots att båda stjärnorna Iva Landeka och Sanne Troelsgaard saknades.

Mittbacken Glodis Viggosdottir och högerbacken Celia Jiménez Delgado gjorde var sitt mål i första halvlek. I början av andra punkterade Anja Mittag matchen med sitt 3–0-mål.

Hoppet ute för Kristianstad

Lika mycket som det var ett resultat med guldsmak för Rosengård, var det också ett som grusade Kristianstads stora hopp.

- Målet är att ta en medalj och det är det vi ska göra den här säsongen. Vilken valör det blir är mer av en bonusfråga. Hade vi slagit Rosengård hade vi förmodligen börjat titta på den finaste valören, men nu blev det inte så, säger Elísabet Gunnarsdóttir, tränare för Kristianstad.

Rosengård kan i sin tur ha saken i egna händer fortfarande. I de två sista omgångarna möter man nämligen just Piteå respektive Göteborg.