Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Felix Rosenqvist i sitt första Indycarlopp.

Rosenqvist fyra i debuten: Mission complete

Felix Rosenqvist ledde länge och nosade på en sensationell debutseger i Indycar-premiären i Saint Petersburg, Florida. Men 27-åringen tappade placeringar efter ett depåstopp och slutade fyra.

En fjärdeplats i sitt allra första Indycarlopp. Det var en nöjd men utmattad debutant som mötte pressen i depån efter den avklarade debuten.

- Jag är lite besviken över att jag inte hamnade på pallen. Men samtidigt har det varit en grym dag och en drömstart på min Indycarkarriär, säger Rosenqvist.

Rosenqvist startade som trea men avancerade direkt till andra plats efter starten. Den svenske debutanten nosade länge och väl på ledande australiern Will Power och fick sin chans på det 24:e varvet. Med en aggressiv omkörning tog han sig förbi Power på insidan av den första kurvan efter målrakan, och gick upp i ledning.

- Det kändes som att jag kunde ta det då. Jag brukar komma i ett bra flow när jag leder. Det är där jag vill vara för då kan man sköta sitt eget race och så länge vi ledde såg det väldigt bra ut, säger Rosenqvist.

Nerv i kläm

Ledningen behöll han i 31 varv. Sedan satte ett depåstopp käppar i hjulet.

- Det var väl egentligen de klassiska detaljerna. Depåstoppet, invarv, utvarv, kalla däck, alla de grejerna var det som liksom fallerade.

För farten hade han – åtminstone fram till slutet. Då började han nämligen få problem med en nerv i höger axel som kom i kläm.

- Stolen tryckte in i min högra axel så jag hade knappt någon kraft och jag kunde inte vara riktigt så aggressiv som jag ville. Det var bara att hålla tempot, så det var lite synd, säger han.

Till slut körde han alltså in i mål som fyra, 14,5 sekunder efter segrande amerikanen Josef Newgarden. Den nyzeeländska stallkamraten Scott Dixon kom tvåa och Will Power blev trea.

Inför loppet pratade Rosenqvist om att nyckeln var att hålla sig lugn. Några debutantnerver tyckte han inte heller att han visade upp.

- Jag tycker att det blev lite som jag planerade. Man kan åka härifrån med bra självförtroende. Jag har visat de andra vad jag går för och varit uppe och slagits, säger han innan han avbryts för att skriva en autograf till ett ungt Indycar-fan.

Viktigt att visa hunger

Han fortsätter:

- Det är viktigt att visa teamet och konkurrenterna att man är hungrig och vill vinna. Den här helgen var ”mission complete.”

Rosenqvist har nu samlat ihop 33 poäng efter helgen. 32 poäng för sitt resultat och en poäng för att ha varit i ledningen.

Marcus Ericsson hade det tyngre. Körningen gick visserligen bra och den förre formel 1-svensken avancerade uppåt i fältet, men tvingades avbryta efter 56 varv på grund av att han fick larm om att vattentemperaturen var för hög.

- Jag märkte inte av det alls. De ropade från depån att vi var tvungna att avbryta. Jättetråkigt. Upp till den punkten var det ett grymt race för min del, säger Ericsson som fick tio poäng för sin 20:e plats.