Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Rubensson. En viktig del av Sveriges mittfält.

Rubensson om mittfältet: "Hittat ett samspel"

En bidrar med rutinerad defensiv och trygghet. En annan med kreativitet och offensiv fantasi. En tredje med en blandning av allt.

Elin Rubensson var länge ett stabilt ytteralternativ för det svenska landslaget. Men efter flytten till Göteborg, som gav en ny frihet och en ny favoritposition, är det numer svårt att föreställa sig ett ordinarie svenskt landslagsinnermittfält utan den mångsidiga 25-åringen.

- Jag har hittat en position jag trivs i, säger Rubensson efter att, från just den positionen, bidragit till att Sverige körde över Schweiz i Algarve Cup-premiären.

TT: Hur mycket har du fått hjälp av att ha spelat på andra positioner tidigare?

- Det är klart jag tagit med mig en del därifrån. Kanske jag hade velat hitta det här tidigare men det kanske man inte alltid kan bestämma över. Men jag är glad att jag är där nu och att jag försöker ta chanserna jag får.

Med mer offensiv frihet från en centralare roll har Rubensson blomstrat i konstellation med lagkaptenen Caroline Seger och kreatören Kosovare Asllani.

- Vi tre har hittat ett samspel. Vi hittar varandra bra och utnyttjar varandra bra. Jag trivs jättebra där, säger Rubensson.

"Upp till bevis"

Caroline Seger tycker också om att vara en del av den välkomponerade, svenska mittfälts-treudden.

- Det är ju ett skickligt mittfält och vi har hittat en bra mix där ”Ruben” är bra både offensivt och defensivt och "Kosse" har visat prov på, eller det visste man ju redan, att hon är väldigt skicklig sista tredjedelen. Det är ju hon som styr där framme mer eller mindre, säger kaptenen.

- Det är klart att det är ett jättebra mittfält. Men vi behöver spela tillsammans och spela bra tillsammans. Spela bra i hemmiljöerna också så man tar med det i landslaget.

TT: Behöver ni fortfarande fila på det där samarbetet eller finns det fortfarande mycket att jobba på?

- När vi prövas mot bättre motstånd kommer det synas ännu mer hur bra vi funkar. Jag tycker inte att Schweiz utmanade oss jättemycket. Vi har mött bättre motståndare under året. Det är upp till bevis och det är bara att fortsätta träna och prata mycket och komma i situationer som är tuffa för oss.

Roteras mot Portugal?

Med tanke på den förutbestämda rotationen i truppen, i och med det tajta spelschemat, är det osannolikt att mittfältstrion får fortsätta slipa på detaljer i varandras sällskap i kvällens möte med Portugal – som vid vinst ger en garanterad svensk gruppseger.

- Det klart det är viktigt för oss att vinna. Men vi måste gå runt på spelare då det är så tätt. Det handlar inte om att vara dumdristiga och gå ut och spela massa matcher. Det är viktigt för dem som får chansen mot Portugal att spela matcher också, säger Seger.