Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Legkov i Sverigepremiären i Gällivare för två helger sedan. Arkivbild.

Ryska skidåkare stoppas av Fis: "Bra beslut"

De sex ryska skidåkare som tidigare stängts av på livstid från OS stoppas nu också från världscupen, i väntan på utredning.

Internationella skidförbundet (Fis) meddelar att man tills vidare stänger av Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Jevgenia Sjapovalova och Julia Ivanova från att delta i Fis-tävlingar. Fis poängterar dock att ett slutgiltigt beslut är att vänta först efter en noggrann utredning där också åkarna själva ska få ge sin bild av det hela.

- Det har varit mycket blandade känslor kring att de har varit med och tävlat, i och med IOK:s beslut. Men det är bra att man har fattat det här beslutet nu, och jag tycker också Fis visar stor respekt mot åkarna genom att de gör en egen utredning, säger svenska skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip till TT.

Tävlade i premiären

Fis har fått kritik för att de ryska åkarna tilläts starta i världscuppremiären i finländska Ruka förra helgen – trots att de redan stängts av på livstid från OS. Internationella olympiska kommittén (IOK) hävdar att åkarna brutit mot dopningsreglerna under OS i Sotji 2014 och har uppmanat Fis att gå på samma linje.

Beslutet från Fis kommer till följd av att IOK häromdagen gick ut med fler detaljer om varför man stängt av Alexander Legkov. Bland annat tog man upp att Legkov, liksom övriga fem nämnda skidåkare, finns med i den så kallade Duchess-listan. Det är den lista i McLaren-rapporten – som bekräftade hela den ryska dopningsskandalen – som innehåller namn på idrottare som i förväg ska ha lämnat rena urinprov som har lagrats för att sedan ersätta positiva dopningsprov i samband med tävlingarna i Sotji.

"Övertygande bevis"

Fis skriver i ett pressmeddelande att IOK har "övertygande bevismaterial".

"Fis dopningspanel ser det därför som mycket troligt att samtliga idrottare som nämns i den så kallade Duchess-listan har kunnat dra fördel av den systematiska konspirationen", skriver Fis.

Beskedet kommer bara två dagar före helgens världscuptävlingar i Lillehammer.

- Nu är de avstängda tills ett definitivt beslut har tagits, då blir det ingen diskussion kring det här just nu i alla fall. Vi har försökt fokusera på våra egna prestationer, men sedan är det ändå vissa som har upplevt att det hela har varit lite märkligt, säger Rikard Grip.