Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Alexander Zubkov var fanbärare i Sotji, men var dopad och blir av med OS-guld. Arkivbild.

Ryssland fråntas två OS-guld

Fyra ryska idrottare stängs av från OS på livstid och nationen blir av med tre medaljer. Rysslands replik: överklagan och hot om stämning.

Den ryske bobåkaren Alexander Zubkov fråntas båda sina OS-guld från Sotji 2014. Zubkov, fanbärare och nationalhjälte i Ryssland efter sin dubbeltriumf i två- och fyrmanna, stängs också av på livstid från OS på grund av brott mot dopningsreglerna.

Ytterligare tre ryska utövare stängs av på livstid. Skridskoåkaren Olga Fatkulina förlorar dessutom sitt OS-silver på 500 meter, enligt ett beslut från Internationella olympiska kommittén (IOK). De övriga två ryssarna är bobåkaren Olga Stulneva och skridskoåkaren Alexander Rumyantsev.

"Anledningen till de här besluten kommer att kommuniceras inom kort", skriver IOK i ett pressmeddelande.

Rysslands bob- och skridskoförbund överväger att stämma IOK. Planer på en överklagan till Idrottens skiljedomstol Cas finns också.

"Förhoppningsvis kommer Cas inte att förstöra den olympiska rörelsen, vilket händer just nu", skriver förbunden i ett uttalande.

De senaste besluten från IOK innebär att Ryssland hittills har förlorat nio medaljer, inklusive fyra av 13 guld, från spelen i Sotji. IOK fortsätter att hålla förhör med ryska idrottare och resultaten av dem offentliggörs efterhand.

Sex ryskare längdskidåkare, bland dem OS-medaljörerna Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin, blev de första att stängas av på livstid efter den så kallade McLaren-rapporten om statsstödd dopning i Ryssland.