Hans Särkijärvi ska ta Modo uppåt.
Hans Särkijärvi ska ta Modo uppåt.

Särkijärvi ska ta Modo till SHL

Två gånger har Hans Särkijärvi, 60, tagit upp klubbar till SHL. Nu ska han lyckas igen med Modo.

ANNONS
|

Modo har haft några turbulenta år och ramlade direkt från SHL ned till bottenskiktet av hockeyallsvenskan förra säsongen.

Andreas Johansson sparkades som tränare och veteranen Per Bäckman ryckte in i slutet för att rädda Modo från att hamna i kvalet ned till hockeyettan. Det lyckades precis.

Nu ska en ny sportslig ledning vända trenden och försöka ta klubben, SM-vinnare så sent som 2008, tillbaka till SHL. Förutom Särkijärvi är också sportchefen Michael Sundlöv, som tog Brynäs till SM-guld 2012, ny.

- Det som lockade är att man har en bra verksamhet i dag och föreningen är i ordning igen efter många tuffa år. Både J20- och J18-laget vann SM-guld i fjol, det är en viktig del, säger Särkijärvi.

ANNONS

Hårt jobb adelsmärket

Den rutinerade tränaren har tidigare tagit upp både Södertälje (2001) och Djurgården (2014) till SHL. Hans lag brukar inte tillhöra de flashigaste, men Särkijärvi har en förmåga att med hårt jobb som adelsmärke få ut max med begränsade resurser.

Han lyfte Djurgården från en mittenplats i allsvenskan till ett kvartsfinallag i SHL. Ändå petades han inför förra säsongen, med ett år kvar på kontraktet, då Djurgården skulle spela en modernare ishockey. Det slutade med att laget tog ett steg bakåt, var nära att missa slutspel och åkte ut i åttondelsfinal.

TT: Vad känner du över det slutet i dag?

- Jag känner bara att jag har gjort ett jättebra jobb i Djurgården under många år och är väldigt stolt över det. Vi gjorde bra resultat alla tre åren, blev bättre och bättre.

TT: Var det inte bittert att bli petad?

- Det är klart att det alltid finns en bitterhet, smolk i bägaren. Men jag är stolt och de tyckte ju att jag gjorde ett så bra jobb så att jag kunde ta ledigt, säger han med ett snett leende.

ANNONS

"Hitta bra känsla"

Nu kommer han till ett lag som blev ordentligt tilltufsat förra säsongen. Modo har behållit kärnan av den truppen, 13 spelare.

- Det finns en risk att det är en lite dålig känsla i gruppen, det måste vi övervinna, hitta en bra känsla och bli slagkraftiga igen.

TT: Vad gör du för att nå dit?

- Jag försöker sprida en positiv anda och ser till att vi följer det vi ska göra. Att vi lägger fokus på det vi kan påverka vilket är vårt eget spel. Gör man det så bra som möjligt brukar vinsterna komma.

TT: Hur ser du på ditt lag?

- Det är ett intressant lag, jag tycker vi har det som krävs för att kunna rubba de stora drakarna. Vi har hårt arbetande forwards, vi har centrar som är bra, vi har målskyttar så det finns och blir över. Det vi har spetsat till laget med är framför allt hårt arbete och karaktär.

ANNONS

På upptaktsträffen i förra veckan tippades Leksand, Modo och AIK, de tre mest meriterade klubbarna i allsvenskan, som topplag i serien.

TT
Fakta: Så avgörs allsvenskan

Sammanlagt två lag från allsvenskan får chansen att kvala till SHL. Det här är vägen dit:

Seriesegraren och tvåan möts i allsvenska finalen i bäst av fem matcher. Segraren där ställs mot jumbon i SHL i direktkval i bäst av sju matcher, förloraren går till playoff i bäst av tre matcher mot segraren i slutspelsserien. Vinnaren i det mötet ställs i direktkval mot lag 13 i SHL i bäst av sju matcher. De två segrarna i direktkvalet kvalificerar sig för SHL-spel.

Lag 3-8 går till slutspelsserien som spelas som en enkelserie över fem omgångar. Segraren till playoff.

Lag 9-12 har spelat färdigt för säsongen.

Lag 13-14 spelar i allsvenska kvalserien mot fyra lag från hockeyettan. De två bästa lagen kvalificerar sig för allsvenskt spel.

Premiäromgången:

Tisdag: Timrå–Vita Hästen, AIK–Pantern, Bik Karlskoga–Björklöven.

Onsdag: Leksand–Södertälje, Västervik–Troja-Ljungby, Oskarshamn–Modo, Tingsryd–Almtuna.

Fakta: Hans Särkijärvi

Född: 3 mars 1957 i Pajala.

Klubbar som tränare: Södertälje (2000–03), Vallentuna (03–04), Djurgården (05–08, 14–16, J18 04–05, J20 11–14), Skellefteå (08–10), Linköping (10–12).

Kuriosa: Tog två SM-guld som spelare, 1983 med Djurgården och 1985 med Södertälje. Spelade ett VM.

ANNONS