Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Internationella olympiska kommitténs nybyggda högkvarter i Lausanne som invigs idag. I Swiss Tech Convention Center ska omröstningen om vinter-OS 2026 äga rum.

Så här avgörs OS-kampen i Lausanne

Efter sju misslyckade OS-kampanjer tog det 22 år för Sveriges olympiska kommitté att slicka såren och göra sig redo för en ny kampanj. Och nu är det dags för ett avgörande, i morgon bestäms det om Stockholm-Åre eller Milano-Cortina får värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026.

Det är nästan 22 år sedan som Sverige var med om en OS-omröstning senast i Lausanne där Internationella olympiska kommittén (IOK) har sitt högkvarter. Då handlade det om sommar-OS 2004, som gick till Aten och inte till Stockholm.

Det är en intensiv dag som väntar de båda kandidaterna i konferenscentret Swiss Tech fram till att IOK-ordföranden Thomas Bach klockan 18.00 tillkännager värdstad för vinterspelen 2026, som avgörs den 6–22 februari med Paralympics den 6–15 mars om knappt sju år.

Det här är programmet:

+ Tekniska presentationer

Stockholm-Åre inleder under förmiddagen med sin halvtimmeslånga presentation av allt från budget, arenor och OS-by till hotellkapacitet och resor. Det är då som den svenska kampanjen ska försöka övertyga IOK-ledamöterna att inte tänka på kilometerna, som längst 600 kilometer mellan Stockholm och Åre, utan på den faktiska restiden mellan tävlingsorterna Stockholm, Åre och Falun – som med flyg och/eller vägtransport går under tre timmar.

Efter presentationen får IOK-medlemmarna möjlighet att ställa frågor.

Milano-Cortina har därefter sin tekniska presentation där även deras utspridda spel, med befarade långa transporter på smala alpvägar mellan tävlingsorterna, ska försvaras.

+ Allmänna presentationer

Under eftermiddagen har kandidaterna varsin halvtimme att presentera sina visioner med spelen.

Stockholm-Åres vision är bland annat att genom OS uppmuntra till en hälsosam livsstil hos unga med mer fysisk aktivitet och idrottsdeltagande, skapa ett enigt, integrerat och inkluderande samhälle samt skapa en ny och ansvarstagande modell för OS-värdar genom innovation, hållbarhet och ekonomiskt ansvar.

Milano-Cortinas vision är bland annat att genom OS kunna ge en positiv erfarenhet för italienarna, åskådarna, de aktiva och andra inblandade i ett OS, utveckla hållbarhetstänket och samarbetet i alpregionen samt utveckla bergsområdena till ett nav inom vinteridrott och turism.

+ Röstning

Klockan 16.00 inleds röstningen. IOK har 95 ledamöter men bara 86 av dem får rösta. Ordföranden Thomas Bach röstar inte, tre ledamöter är avstängda (irländaren Patrick Joseph Hickey, namibiern Frank Fredericks och den kuwaitiske shejken Ahmad Al-Fahad Al Sabah). Dessutom får inte svenskarna Gunilla Lindberg och Stefan Holm samt italienarna Franco Carraro, Ivo Ferriani och Giovanni Malago delta i omröstningen.

Om det skulle bli lika i omröstningen (kanske 43–43) görs en andra omröstning. Står det lika även då har ordföranden Bach utslagsrösten. Men enligt uppgifter till Sveriges olympiska kommitté vill inte Bach avgöra utan det ska i stället bli nya omröstningar till dess att någon av kandidaterna har fått flest röster.

För att kunna göra sina val har ledamöterna haft tillgång till utvärderingskommissionens rapport om varje kandidat, samt de två presentationerna och frågestunden. De har säkert också varit i samspråk med kandidaternas företrädare. Stockholm-Åres kampanj har 90 personer på plats i Lausanne, varav ett drygt dussin aktiva och före detta aktiva från Peter Forsberg till blott 16-åriga freeskiingåkaren Jennie-Lee Burmansson. Och inte minst statsminister Stefan Löfven (S) och kronprinsessan Victoria.

Italien kontrar med förre alpinstjärnan Alberto Tomba och skiddrottningen Manuela Di Centa. Samt premiärministern Giuseppe Conte.