Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige jagar en plats i EM 2020. Arkivbild.

Så når Sverige EM 2020

I dag samlas fotbollslandslaget i Stockholm. Efter VM-framgången i Ryssland är Sverige på jakt efter en ny mästerskapsplats. Den här gången handlar det om EM 2020. Här är allt du behöver veta om kvalresan till turneringen som spänner sig över tolv europeiska städer.

+ Målet: Plats i EM 2020. För första gången på 60 år kommer turneringen spelas i tolv städer; Baku, München, London, Rom, S:t Petersburg, Amsterdam, Bilbao, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Dublin och Glasgow. Öppningsmatchen spelas på Olympiastadion i Rom och finalen avgörs på Wembley i London.

+ Kvalresan: Efter tio kvalmatcher är det de tio gruppernas två främsta landslag som kvalificerar sig för mästerskapet. Det betyder att fyra platser finns kvar att fylla – och det kommer inte avgöras i form av ett sedvanligt playoff. I stället kommer allt hänga på "andra chansen” in. Inget landslag – som Ryssland hade till VM i fjol och Frankrike till EM för två år sedan – har en direktplats till mästerskapet, utan alla måste kvala.

Sveriges grupp (F) i EM-kvalet: Färöarna, Malta, Norge, Rumänien och Spanien.

+ Nations League-slutspelet: Eller ”andra chansen”, om man så vill. Sverige vann gruppspelet före Ryssland och Turkiet, och säkrade därmed en annan väg till EM. Om förbundskapten Janne Andersson och kompani inte lyckas i det traditionella kvalet kan de nå turneringen via Nations League-slutspelet som spelas i mars nästa år.