Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir inget big air-tävling i Utah för svenska snowboardhoppet Sven Thorgren. Arkivbild.

Sågar VM-beslutet: "Borde haft plan b"

Dåligt väder fick VM-arrangören att ställa in big air-tävlingen i snowboard. Ett dåligt beslut, enligt förbundskapten Joakim Hammar.

Sveriges förbundskapten Joakim Hammar är tydlig i sin kritik. Han kallar beslutet att ställa in big air-tävlingen i VM i Utah för "lite av ett fiasko" och anser att arrangören borde ha haft rum i VM-programmet för sena ändringar.

- Jag tycker att de borde ha haft en bättre plan från första början, och inte satt sig i den här situationen som de har gjort nu. De kunde ha gett sig själva och oss förutsättningar att hitta alternativ att genomföra tävlingen, genom att pussla med schemat, säger han.

- Nu försökte de diskutera fram en plan b när de väl hade hamnat i situationen, och då är det svårare att hitta en lösning.

"Mer resurser"

Sverige och andra nationer föreslog att tävlingen skulle flyttas till onsdagen, men fick då beskedet att det var omöjligt för halfpipe och big air att köras samtidigt.

- De har bara en domarpanel här och då det är samma domare som dömer kunde vi inte köra parallellt, säger han.

- Det är också en sådan sak som de skulle kunna lagt mer resurser på, även om det så klart är en kostnadsfråga.

TT: Vad tycker åkarna om beslutet?

- De tycker som jag. De var överens om att det inte var någon idé att köra, och att de (arrangören) borde ha löst situationen, säger han.

- När det veckan före var X-games och åkningen var av absolut världsklass, och så kommer de till tävlingen vecka därpå som ska kallas VM, och så är det bara en tiondel så bra … Om ens det. Det är inte rättvist att kalla det här för VM.

"Jäkla dåligt"

Innan tävlingen ställdes in var även banans utformning uppe för diskussion. Efter att flera åkare hade påpekat att hoppet inte var tillräckligt bra byggdes det om två gånger, men ändå lyckades inte arrangören.

- Hoppet var så jäkla dåligt att ingen kunde göra rätt trick i det, säger Hammar.

Freeskiingåkarnas slopstyle, med bland andra nyblivne svenske VM-silvermedaljören Henrik Harlaut, kunde inte heller köras på tisdagen och är nu tänkt att avgöras på onsdagen.

- De kommer att köra kval och final, och det kommer att bli tufft med tanke på hur väderprognosen ser ut, säger Joakim Hammar.