Södertäljespelarna jublar med pokalen efter att ha vunnit klubbens tolfte SM-guld.
Södertäljespelarna jublar med pokalen efter att ha vunnit klubbens tolfte SM-guld.

Södertälje är svenska mästare

Södertälje Kings är svensk mästare i basket efter vinst mot Borås med 81–70 i den femte finalen. Efter två år utan en titel är klubben återigen bäst i landet.

ANNONS
|

Södertälje ångade på i finalerna och vann de tre inledande matcherna. I fredags tog Borås sista chansen och vann med 97–80, och såg till att ta serien till en femte match i bäst av sju.

Men fler matcher blev det inte. Inför 4667 personer i Scaniarinken vann Södertälje klubbens tolfte SM-guld.

- Shit vad skönt. Vi har dominerat hela säsongen och vi har dominerat hela slutspelet. Vi är så jävla värda det här, säger Lindqvist.

ANNONS

Den femte finalen var både jämn och spännande. Lagen följdes åt matchen igenom, och i halvtid ledde Borås med en poäng, 39-38.

- Vi gör ett ganska bra jobb, de spelarna vi vill ska avsluta gör det, men de får i en del tuffa skott. Vi ska fortsätta med samma försvar, och stoppa i bollen i anfall, sade Kings Alexander Lindqvist i halvtid.

Men Södertälje som vanligtvis är ett skarpskjutande lag hade inget flyt alls. Laget satte bara två trepoängare på hela matchen, jämfört med Borås elva. Trots det höll sig Kings kvar i matchen och avgörandet kom med en minut kvar att spela.

Lindqvist fick då med sig en tveksamt dömd foul och fick skjuta tre straffkast. Landslagsforwarden höll för trycket, sänkte straffarna och gav Kings en fempoängsledning. I anfallet efter brände Borås ett distansskott och matchen var över.

Södertälje vann till slut med 81–70 och har tagit tillbaka tronen inom svensk basket. Kings dominerade herrbasketen tidigare och vann fyra raka SM-guld 2013-2016, men har missat titeln de två senaste säsongerna.

ANNONS

TT

Guldlaget 2019

Adam Ramstedt, 23, forward, Eric Garcia, 24, guard, Oskar Holm, 21, forward, Auston Barnes 27, forward, Valter Lindström, 24, guard, Toni Bizaca, 36, forward, Mario Blazevic, 25, guard, Hampus Ramstedt, 19, forward, Alexander Lindqvist, 28, forward, Eric Adams, 23, center, Jonathan Person, 26, guard, Dimitris Agathangelidis, 21, guard, Adam Karahmetovic, 20, guard, Martin Pahlmblad, 33, guard, Henrik Sjölin, 21, guard.

ANNONS