Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matts Olsson inför världscuppremiären i Sölden i helgen.

Saknar Myhrer: "Det är på minuskontot"

Han är starkare fysiskt och mentalt inför alpinsäsongen. Men storslalomspecialisten Matts Olsson saknar kompisen André Myhrer.

Myhrer har lagt ner storslalomsatsningen för att enbart koncentrera sig på slalom. Det gör att Matts Olsson kommer att bli ensam svensk i startlistan i vissa världscuptävlingar.

- Det har varit bra att ha haft honom med. Han är en bra kompis och vi har också haft en bra dialog under rejsen, då vi har diskuterat bansättning och taktik och teknik. Det kommer jag att sakna, säger Olsson.

Även under träning blir det tomt utan Myhrer, som har varit den åkare som Olsson har kunnat jämföra sig med.

- Men nu när säsongen sätter i gång kommer jag att kunna matcha mer med andra nationer på träning. Vi brukar träna med Frankrike och Italien till och från.

Mer på pluskontot

Det finns dock fler saker på pluskontot än på minuskontot för Olsson inför säsongen.

- Det är bra status på kroppen. Jag har för första gången på flera år kunnat träna obehindrat och på det som jag velat, utan att behöva tänka på hur kroppen reagerar, säger han.

Matts Olsson slet av korsbandet i det högra knät under hösten 2015 och var borta hela säsongen. Och förra sommaren tvingades han till ett nytt ingrepp i knät för att lindra besvär med svullnad. Det har gjort att de senaste årets försäsonger blivit mer rehabilitering än stenhård uppbyggnadsträning.

- Men i år har jag inte haft något krångel, det känns som när jag var yngre och jag har kommit längre med uppbyggnaden vid den här tiden på året. Det hoppas jag ska synas i resultatlistorna.

Siktar på pallen

Mentalt känns det också bättre. Förra säsongen kom ju den första världscupsegern, i parallellstorslalom, och han kom femma i storslalomcupen efter fem topp-tio-placeringar.

- Segern stärkte. Det är kul och stimulerande att gå in i säsongen och vara på den här nivån då jag kan sikta högre, på pallen.

Senvårens och höstens träning på snö har varit fylld med tester av skidor och pjäxor.

- Vi går nu in i andra säsongen med det nya reglementet i storslalom. Mitt skidmärke Head har pumpat ut ganska mycket nytt material, de vill hitta en ny växel till i år, säger Olsson.

- Materialet är den lättaste vägen till att hitta mer fart, men det är en balansgång mellan materialtester och teknikträning. Personligen tycker jag att det har blivit lite för mycket tester, men framöver blir det bara finslipning.

Förra säsongen var österrikaren Marcel Hirscher överlägsen i storslalom med norrmannen Henrik Kristoffersen som god tvåa. Den kommande säsongen tror Olsson att fler kommer att blanda sig i toppstriden.

- Jag tror att det blir tajtare eftersom fler har hittat rätt teknik på de nya storslalomskidorna.

Sölden en svår nöt

Det är i vinter som Olsson, snart 30, hoppas få kröna sin karriär med en VM-medalj på hemmaplan.

- Med tanke på hur slagkraftig jag skulle kunna vara i Åre kan det bli den största highlighten i karriären, säger han.

Men först har han kanske vinterns svåraste nöt att knäcka – storslalompisten på Rettenbachglaciären i Sölden på söndag. Det är ingen svenskfavorit och själv har han aldrig varit bättre än tia där.

- Det är dags att ändra på det nu. Men det finns alltid en osäkerhet inför första tävlingen och jag har inte så stora förväntningar. Jag vill inte knäcka mig själv i första rejset.