Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Samuelsson jublar efter att ha slutat trea i världscupens skidskyttesprint i Tyskland.

Samuelsson: "Det var verkligen nyckeln"

Prickfritt i första, prickfritt i andra. Skyttet lade grunden till karriärens första pallplats i världscupen.

Inför världscuptävlingen i Tyskland var det en niondeplats i Pokljuka som Sebastian Samuelsson hade noterat som personbästa.

Med prestationen i världscupsprinten drog han ett streck över raden i boken med individuella topplaceringar, och skrev i stället dit: "Trea i Oberhof".

Den svenske stjärnan, som lämnade Sydkorea-OS med ett stafettguld och ett silver i jaktstarten, var felfri i skyttet och knep pallplatsen alldeles före tyske Benedikt Doll.

För 21-åringen är det en framgång som betyder mycket för fortsättningen av säsongen.

OS ingen tillfällighet

- Det känns kul att visa att OS inte bara var en tillfällighet, utan att jag fortsätter vara med och fajtas om fina placeringar, säger han.

- Det var ju väldigt oväntat då, och sedan har man gjort en del bra tävlingar men det har ju inte riktigt varit i närheten av det, även fast jag känt att potentialen har funnits. Därför var det bara kul att få visa, mest för mig själv, att jag kan.

Samuelssons första skjutning gick snabbt, i andra var han tvungen att improvisera och ändrade skjutordningen.

- Jag träffade de tre första, tog hyfsat god tid på mig och sedan blåste jag i väg lite och hamnade vid den pricken, och då tänkte jag att det var lika bra att skjuta på den. Det var bara blev så, och det blev ju väldigt bra.

Efter att den första nollan följdes av ytterligare en, gick han ut som trea – och det var en placering som han höll hela vägen fram till mål.

Ska jaga Loginov

Tredjeplatsen innebär att Sebastian Samuelsson startar lördagens jaktstart, över 12,5 km, 36,8 sekunder efter ryske Alexander Loginov och 11,6 efter världscupens totalledare Johannes Thingnes Bø, Norge.

- Det är väldigt inspirerat, och ett kul läge. Det blir första gången som jag får gå ut i den positionen i en jaktstart, så det blir en ny erfarenhet och något som jag ser fram emot, säger han.

- Men ska jag åka i kapp Johannes och Loginov krävs det att jag skjuter bättre än vad de gör, så jag går in och tänker göra mitt eget race, skjuta så bra som möjligt och sedan får man se var jag hamnar.

Jesper Nelin slutade på 51: plats och var också bland de 60 främsta åkarna kvalade in till jaktstarten som börjar klockan 15.00.

På damsidan inleder Hanna Öberg, trea i sprinten, jaktstarten, klockan 12.45, 15 sekunder efter italienskan Lisa Vittozzi.