Sebastian Samuelsson.
Sebastian Samuelsson.

Samuelsson efter fjärdeplatsen: "Lite surt"

Fyra i distansloppet på OS i fjol. Fyra på samma distans på hemma-VM. Sebastian Samuelsson var nära, nära att knipa Sveriges andra medalj i VM i Östersund.

ANNONS
|

Efter Hanna Öbergs VM-guld i distans såg det ut att kunna bli något riktigt bra för svensk del även under herrarnas 20 kilometers lopp.

Det var stökiga väderförhållanden på vallen, men Sebastian Samuelsson hanterade den omväxlande vinden bra; "man skjuter med ena ögat och kollar vindvimplarna med det andra". Men när han kom in till det andra liggande skyttet, det tredje totalt, hade han lite för bråttom när vinden hade vänt.

- Det blev väldigt bökigt där. Och tyvärr kastar jag iväg första skottet, jag hinner inte riktigt bli klar innan jag skjuter, säger han efter loppet.

ANNONS

Tyskt guld

Det tredje skyttet tog lång tid, men Samuelsson stannade på en bom vilket ändå är ett stort kliv framåt det här mästerskapet där han haft en del problem med fokuset på skjutvallen.

- Det är en fantastisk prestation. Jag är 21 år gammal och jag är fyra på ett världsmästerskap, det är faktiskt otroligt stort och större än man tänker. Men det är klart när man är så nära vill man ha en medalj, så är det ju.

Det räckte till en fjärdeplats, 1.36 bakom segraren Arnd Peiffer, Tyskland, och 26 sekunder från medalj. Bulgaren Vladimir Iliev tog silver och Tarjei Bø, storebror till favoriten Johannes Thingnes Bø som sköt bort sig och slutade nia, tog hand om bronset.

Och det är klart, hade det där tredje skyttet gått lite snabbare för Samuelsson hade det kanske räckt ännu längre.

- Det är lite surt. Vi hade lika många bom och jag åkte snabbare än honom, men han är före mig i listan. Men han är en otroligt en duktig skytt och han har skjutit snabbt i dag, så det är en värdig tvåa, säger Samuelsson.

ANNONS

- Och på något sätt måste jag ta mig den tiden för annars bommar jag i stället.

"Slipper medaljceremonin"

Redan under torsdagen får Samuelsson en ny chans på medaljerna när han tillsammans med Hanna Öberg bildar Sveriges lag i singelmixedstafetten. Och det gäller att se fjärdeplatsen positivt.

- Nu slipper man medaljceremonin så nu kan man ladda för fullt inför i morgon. Jag får ta revansch då. Sedan kommer det en herrstafett och en masstart också som jag ser fram emot, säger han leende.

Förbundskaptenen Wolfgang Pichler var mer än nöjd med Samuelssons insats.

- En fantastisk prestation. Vi sade före tävlingen att om vi har en topp tio så är vi nöjda. Fjärde plats är jättebra. Vi räknar inte medaljer, vi räknar prestationer och det här VM:et är det bästa på många, många år, säger Pichler.

ANNONS

För övriga svenskar var skyttet inte tillräckligt bra för några topplaceringar. Peppe Femling (67:a) sköt bort sig i det tredje skyttet då han missade fyra skott. Jesper Nelin (28:a) fick totalt tre bom och Martin Ponsiluoma (47:a) missade sammanlagt fyra.

TT

Fakta: Så fortsätter VM i Östersund

14 mars: singelmixedstafett (17.10).

16 mars: stafett, damer (13.15), herrar (16.30).

17 mars: masstart, damer (13.15), herrar (16.00).

Fakta: Sebastian Samuelsson

Född: 28 mars 1997 (21 år).

Från: Flyttade från Malmköping till Sollefteå som nioåring.

Klubb: I 21 IF.

Främsta meriter: OS 2018: Silver i jaktstart och guld i herrarnas stafett. En tredjeplats i världscupen säsongen 2018-2019.

ANNONS