Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Schelin kan hamna på mitten mot Ryssland

När anfallsspelet hamnar i fokus mot Ryssland kan förbundskaptenen Pia Sundhage välja att flytta på Lotta Schelin. Men inte till bänken, utan snarare ner till yttermittfältet.

Det blir många nya intryck för de svenska spelarna när de anländer till Deventer för EM:s andra gruppspelsmatch mot Ryssland.

Bara Nilla Fischer och Pia Sundhage kommer att ha kikat in i "Örnnästet", som matcharenan och klubblaget Go Ahead Eagles hemmaplan De Adelaarshorst heter på nederländska, på förhand.

Sverige valde dagen före match att inte träna på arenan, utan skickade bara en liten delegation för att ta hand om den obligatoriska presskonferensen.

- Det tar tid att åka hit och nu får spelarna vila och får fotbollssnack i stället, vilket vi tror och tycker är viktigt. Det gäller att prioritera när man är på ett mästerskap, och då prioriterar vi den tiden i stället, säger Sundhage.

Nytt anfallspar

Egentligen var det Lotta Schelin som skulle göra henne sällskap på presskonferenspodiet, men anfallaren ersattes i sista stund av mittbacken Fischer. Det väckte många frågor, men Pia Sundhage avfärdar att det skulle vara något problem med Schelin.

- Lotta Schelin kommer att spela, men om hon spelar yttermittfält eller forward, det återstår att se, säger Sundhage, som tidigare aviserat att det kommer att bli förändringar i startelvan gentemot premiären.

Olivia Schough, som startade som högerytter i premiären, ska vara helt återställd efter den lårkaka hon ådrog mot Tyskland men kan ändå få stå åt sidan till förmån för Schelin, som spelat på mittfältet på de senaste dagarnas träningar.

- Om Lotta skulle spela på en kant så är hon fortfarande lika snabb, och då blir spelvändningarna väldigt viktiga. Den andra delen man får är ju en annan forward. Från första början har vi sagt att vi har en uppsjö av bra forwards, och i så fall får man möjligheten att spela ett annat forwardspar.

Det paret består då sannolikt av Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius, som tillsammans ledde Linköping till SM-guld förra året men som sedan flyttat till Bayern München respektive Montpellier.

Seger viktigt

Ryssland leder något överraskande grupp B efter att ha slagit Italien med 2–1 i sin premiär, samtidigt som Sverige och Tyskland spelade 0–0.

För svensk del skulle en förlust mot Ryssland, som är rankat som nummer 25 i världen, vara katastrofal för möjligheterna att ta sig vidare från gruppen. En seger, och helst en stor sådan, och kvartsfinalplatsen är så gott som klar.

- Det är lättare för oss alla om det bir många mål. Däremot så skulle vi alla ta en 1–0-seger. För de här tre poängen behöver vi, vi kommer gå för tre poäng. Det är oerhört viktigt för det ger oss en god chans att spela en kvartsfinal, säger Sundhage.

- Jag är imponerad över att Ryssland vann över Italien, och på det sättet som de vann. Det gäller för oss att vara noggranna. Därför betonar jag vikten av att vara duktig i omställningen mellan defensivt och offensivt.