Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lotta Schelin är på väg tillbaka efter nackskadan som satte stopp för fotbollskarriären. Nu börjar hon jobba med olika samhällsprojekt inom Frölunda.

Schelin om vägen tillbaka: Jag mår stabilt

Nackskadan är ännu inte läkt. Men sakta men säkert börjar Lotta Schelin känna sig redo för ett liv efter fotbollen. Först ut: det nya jobbet för Frölunda.

Nyförvärvet Lotta Schelin presenterades under rubriken "Frölunda värvar annorlunda" i måndags. Men det är självklart inte som spelare som fotbollslandslagets mesta målgörare plockats in.

Inte som hockeyexpert heller, medger 34-åringen, när hon två dagar senare berättar om vad det nya jobbet ska innehålla.

- Nja, nej.. Inga "tio snabba frågor" tack, för då ligger jag pyrt till, säger Schelin med ett stort skratt.

- Jag är ingen hockeyfantast från första början, däremot älskar jag allt som har med idrott att göra. Så jag tar gärna mig an en klubb och får någonting att heja på.

Ännu sjukskriven

Lotta Schelin lämnade Göteborg 2008 för proffsspel i franska Lyon och återvände först för drygt två år sedan till den allsvenska fotbollen. Men comebacken, i Rosengård i Malmö, blev inte alls som hon tänkt sig. Hon hade stora skadeproblem redan hösten 2016 och i juni 2017 drabbades hon av en nackskada som hon fortfarande inte är återställd från.

- Jag har haft några bra månader nu, där jag känner att suget har kommit och jag känner att jag verkligen vill dra i gång med någonting.

- I första läget kommer jag att försöka dra ner på sjukskrivningen och börja här i lagom takt. Men jag kommer fortfarande att vara sjukskriven en del, så är det ju.

Schelin kämpade länge med de kroniska nacksmärtorna och huvudvärken innan hon i somras till slut tvingades lägga fotbollsskorna på hyllan för gott. Hon avslöjade sitt beslut vid en känslosam pressträff på Gamla Ullevi i slutet av augusti.

Redan dagen efter hörde Frölundas kommersiella chef Åsa Nathell av sig med ett erbjudande som Lotta Schelin nästan lika snabbt nappade på: en projektanställning som ambassadör för Frölunda i olika projekt som riktar sig till barn och ungdomar.

"Vadå hockey?"

- Ganska snabbt förstod jag att det var någonting som var väldigt intressant, säger Schelin.

- Vadå hockey liksom, här har jag spelat fotboll i hela mitt liv? Men det kändes väldigt fort klockrent.

Samtidigt vill hon inte släppa fotbollen heller. Men det blir en fråga för framtiden, konstaterar hon.

- Det känns väldigt bra att känna att man är i gång, att man har lite hjärnverksamhet.

- Men jag måste lyssna på min kropp också, så det kommer jag att vara väldigt, väldigt noga med.