Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Portugal fick jubla på övertid. För Sverige blev det i stället ett tufft uppvaknande i Algarve Cup.

Schough om förlusten: "Det var kaos där ute"

Fullsatt på läktaren och adrenalinfyllt till brädden – men också ett snöpligt baklängesmål. När Sverige frustrerades och decimerades gick Portugal på tilläggstid och krossade de svenska finalförhoppningarna i Algarve Cup.

Efter Sveriges imponerande 4–1-seger mot Schweiz i premiären var det en helt annan matchbild som väntade på Estadio Municipal de Albufeira för det svenska landslaget.

En hemmanation som visste vilket skickligt lag de mötte. Ett lag som visste att de var underdogs.

Om inte det öronbedövande vrålet från både spelare och fullsatt läktare vid Claudia Netos matchavgörande 2–1-mål på tilläggstid var indikator nog på det så var portugisiskornas taktik det för Sverige.

"Ett bättre lag"

- Vissa lag har det här som taktik. Vi var ett bättre lag i dag, och det vet de (Portugal) om förmodligen och lägger upp sin gameplan, säger Olivia Schough, efter en tuff batalj där hon var en av spelarna som, åtminstone utåt, frustrerades mest.

- Jag har lugnat ner mig lite nu. Men det var kaos där ute i dag. I alla fall i slutet och det blev väldigt mycket känslor. Lite för mycket kanske, säger anfallaren.

TT: Är det viktigt för er att få den här typen av matcher också?

- Ja, precis. Jag personligen kommer verkligen ta lärdom av detta och försöka att hålla humöret lite bättre till nästa gång.

Utvisning på Zigiotti Olme

Att det var en tuff match syntes inte bara på de svenska spelarnas kämpaglöd och adrenalinpåslag.

Upprepade skadeavbrott slet sönder tempot i en första halvlek som präglades av hemmaspelare med gräskontakt och smärtor. Två av spelarna var så pass allvarligt skadade att de tvingades lämna matchen i förtid.

Sverige blev också av med en spelare – av en helt annan anledning.

Julia Zigiotti Olme, som startade centralt tillsammans med Nathalie Björn i en oprövad och vågad mittfältskonstellation, orsakade ett av de portugisiska skadeavbrotten i den 42:a minuten.

Vilket i sin tur orsakade ett andra gult kort – och sedermera ett rött – för Göteborgsanfallaren. Något som satte prägel på matchen.

- Vi försöker jobba väldigt hårt i pressen och sedan blir allting lite hetsigt. Vi överarbetar. I stället för att hålla bollen försöker vi jobba hårt som fan för att hjälpa laget. Där hade vi kanske kunnat vara smartare. Men jag tycker verkligen att vi ger allt för att försöka vinna matchen, säger Nilla Fischer, lagkapten för dagen, om hur Sverige reagerade på det röda kortet.

Ingen final

Det såg också i tre minuter ut som att det skulle bli vinst trots numerärt underläge.

När Nathalie Björn styrde in en lång frispark i mål i den 68:e minuten såg det ut att vara ett Sverige som krigat sig tillbaka på ett spår raka vägen mot en finalmatch.

Men tre minuter senare hade Portugal kvitterat – och senare även vänt.

Det var en smäll som ett decimerat, frustrerat och lite irriterat Sverige inte kunde resa sig från.

I stället för final får nu Sverige ladda om för en placeringsmatch mot ett ännu ej bestämt motstånd (vilket lag det blir avgörs på måndag).

Det innebär en sömnlös natt för Peter Gerhardsson.

- Man tittar på matchen, man är vaken hela natten, sover bra i morgon (lördag) natt, sedan är man på banan igen, säger förbundskaptenen.

- Just nu känns ingenting positivt när man förlorat en match. Sedan är det alltid nyanser. När man kommer hem och "debriefar" för sig själv kommer man hitta saker. Men nu är det svårt att sätta ord på något annat än besvikelse.