Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lotta Schelin, Caroline Seger och Olivia Schough under fotbollsgalan förra året. I år bojkottar damlandslaget galan på grund av en konflikt med Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.

Seger: "Det finns ingen bra tajming"

Sveriges damlandslag tar strid med Svenska fotbollförbundet och hotar med att bojkotta fotbollsgalan.

Skälet till bojkotten är att spelarna förhandlat med SvFF under hela 2017 utan att få till ett avtal om ersättningar. Enligt Caroline Seger, som tillsammans med Nilla Fischer, Lotta Schelin, Hedvig Lindahl och Spelarföreningen skött förhandlingarna med SvFF, är man just nu långt ifrån att nå en överenskommelse.

- Vi har definitivt inte kommit fram till ett avtal som vi är överens om. Det finns inte mycket mer att tillägga än det. Det är därför vi står där vi gör. Vi har inte lyckats förhandla fram ett avtal och för att inte påverka det fotbollsmässiga är det tyvärr fotbollsgalan som blir lidande, säger Caroline Seger efter att ha avslutat den damallsvenska säsongen med sitt Rosengård.

"Ingen bra tajming"

Där står de idag med en vecka kvar till en fotbollsgala, och med ett möte med Frankrike några dagar till framåt i tiden. Vad som händer med den matchen är fortsatt oklart och Seger vill inte spekulera i om strejken även i slutändan kan drabba det sportsliga.

Samtidigt spelar kollegorna i herrlandslaget under måndagen en viktig playoffmatch mot Italien.

Bland annat herrlandslagschefen Lars Richt var starkt kritisk till tajmningen på damlandslagets krav och benämnde kraven som "inte okej".

- Det finns ingen bra tajming på sådana här saker. Speciellt inte när våra herrar ska spela sin absolut viktigaste match på länge imorgon. Det ska inte påverka dem negativt och vi önskar dem lycka till, säger Seger.

Hon menar också att bojkottuppropet är en vädjan till övriga fotbollsspelare snarare än något påtvingat.

- Den enda vädjan vi har är att ni alla ska välja själva om ni vill delta på fotbollsgalan, och det respekterar vi alla dagar i veckan. Men om man vill visa sitt stöd så är vår vädjan att inte gå.

"Oerhört förvånande"

Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson förvånas över utspelet.

- Det är mitt under pågående förhandlingar. Därför är det oerhört förvånande att spelarna går ut så här, när vi har en pågående diskussion med Spelarföreningen som företräder dem. Min tro är att sista ordet inte är sagt, säger Karl-Erik Nilsson till TT.

- Någonstans måste det finnas en liten, liten form av missförstånd mellan Spelarföreningen och spelarna.

TT: Tror du att det är ett förhandlingsknep?

- Det tror jag inte. Jag tror helt enkelt att det är ett missförstånd någonstans i dialogen.

Inget missförstånd

Caroline Jönsson, vice ordförande i Spelarföreningen och tidigare landslagsmålvakt, försäkrar dock om att det inte rör sig om något missförstånd.

- Nej, det finns inga missförstånd. Vi företräder spelarna och driver ingen egen agenda. Vi är spelarna och ingenting annat, säger hon till TT.

- Spelarna har markerat och vill inte gå på en fest när de inte kan komma överens. Tjejerna har visat rätt så tydligt att de inte är på galahumör när de inte kan komma överens trots att förhandlingarna pågått så länge.