Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landslagskaptenen Caroline Seger under sista träningen inför torsdagens landskamp mot Norge på Olympia i Helsingborg.

Seger: Går inte bara till Rosengård längre

Nilla Fischer blir ett viktigt varumärke för damallsvenskan när hon vänder hem till Linköping. Caroline Seger hade dock helst sett henne i Malmö.

Värvningsbomben att landslagsbacken Nilla Fischer nästa sommar lämnar Tyskland och Wolfsburg för spel i damallsvenskan och Linköping var en stor överraskning för de flesta.

- Jag blev lika chockad. Jag trodde att vi var kompisar, säger Caroline Seger till TT med ett leende inför torsdagens landskamp mot Norge på Olympia i Helsingborg.

- Jag visste ju om det lite innan, men att det var bestämt redan nu hade jag inte koll på. Det är otroligt kul. Jag hade ju helst av allt sett henne i Malmö, men med familj och allt är det ju fullt förståeligt, fortsätter landslagskaptenen.

"Stort varumärke"

Seger själv flyttade hem i fjol efter flera säsonger i Paris Saint-Germain och Lyon. Samma resa har Kosovare Asllani (Linköping) och numera pensionerade Lotta Schelin (Rosengård) gjort.

- Det är bra för ligan att ett till så stort varumärke kommer hem och bidrar med all sin erfarenhet.

Tidigare var det främst Rosengård som kunde locka stora namn till Sverige – oavsett nationalitet. Den ensamrätten har dock gått förlorad för Malmöklubben.

- Absolut. När det blommade i Rosengård och det fanns pengar, och det även var det bästa svenska laget ute i Europa, så var det så. Men i dag ser vi ju bara hur jämn damallsvenskan är, jag tror säkerligen att det kommer att fortsätta vara på det sättet, säger Seger.

TT: Vad betyder det för konkurrenskraften i Europa att det är fler topplag i allsvenskan och fler klubbar med stora spelare?

- Problemet är ju just de här lagen som storsatsar utomlands som har så mycket muskler att du inte kan vara med och tävla om det. Svenska lag får hitta sitt sätt och det är väl att hitta en bra mix av äldre, rutinerade spelare och unga, hungriga, och bygga lag som blir oerhört starka. Men det är klart att det är svårt mot världseliten.

Alla måste hjälpas åt

Svenska klubbar för konstant en kamp mot exempelvis Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) om att få bättre ersättning för sitt deltagande i Champions League. För storklubbar som Chelsea, PSG och Manchester City – som har sina stora herrlag i ryggen – spelar det dock ingen roll att man går minus på sitt Europaspel.

- Tyvärr måste den kampen tas ihop. Det räcker inte att Rosengård och Linköping går i bräschen för det, och så går PSG och Lyon och inte gör något, för att de har sitt på det torra. Det gäller att hela damfotbollen hjälps åt så att alla får lika stor chans att tävla i Champions League, säger Caroline Seger.