Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Folkesson, till höger, är en trolig ersättare till skadade Caroline Seger i Sveriges VM-kvalmatch hemma mot Kroatien på torsdag.

Segers skada öppnar för nya stjärnor

Caroline Seger är skadad och missar VM-kvalmatchen i fotboll mot Kroatien. Men med en stjärna borta hoppas Peter Gerhardsson att nästa tänds.

Sverige har stormat fram genom VM-kvalet hittills och har greppet om gruppsegern och den enda direktplatsen till nästa års världsmästerskap. Fyra raka segrar ska på torsdag bli fem, då tabelljumbon Kroatien kommer till Göteborg och Gamla Ullevi.

Den här gången verkar vädret för en gångs skull vara på landslagets sida. Bortamatchen i Varazdin i höstas var av det blötare slaget, och i hällregnet var det en mindre bedrift att Sverige alls lyckades göra mål och vinna med 2–0. Nu väntas svenskt sommarväder.

- Jag vågar inte titta på väderprognoser nuförtiden, men nu har vi jättebra förutsättningar. Planen är jättebra och för vårt passningsspel är det jätteviktigt med bra förutsättningar, säger Peter Gerhardsson.

"Betyder mycket"

Ett dystert moln på himlen är att Caroline Seger saknas. Rosengårdsstjärnan, landslagets lagkapten, är vadskadad.

- Det är klart att hon betyder mycket för oss som lagkapten och som spelare, och med hennes karaktär på planen. Men samtidigt är det många som är i bra form och som kan gå in och göra jobbet, så det känns inte oroligt. Men det är klart att Seger betyder mycket för landslaget, säger Montpellierproffset Sofia Jakobsson.

Seger lär ersättas på innermittfältet bredvid Kosovare Asllani av antingen klubbkompisen Hanna Folkesson eller Göteborgs Julia Roddar.

- Det spelar ingen roll vem. De är ganska lika i sin spelstil, de är fysiska och jobbar hårt båda två. Seger vill kanske ännu mer hämta boll och vara spelfördelare, men både Hanna och Julia är trygga med bollen, säger Kosovare Asllani.

Starkt inhopp

Peter Gerhardsson ger inte heller någon tydlig hint om vem som får chansen. Folkesson har imponerat på honom på Rosengårds centrala mittfält i damallsvenskan, men Roddar gjorde samtidigt en stark halvlek i träningslandskampen mot Frankrike i vintras.

Oavsett vem som får chansen hoppas han att den tas tillvara.

- Att man tar en plats i laget beror inte alltid på att man presterar bra. Ibland beror det på att man just får chansen, säger Peter Gerhardsson.