Caster Semenya låter sig inte stoppas utan överklagar Cas-domen. Arkivbild.
Caster Semenya låter sig inte stoppas utan överklagar Cas-domen. Arkivbild.

Semenya överklagar: "Jag är en kvinna"

Caster Semenya ger inte upp. Nu överklagar friidrottsstjärnan den omstridda Cas-domen. "IAAF kommer inte att få droga mig", säger hon i ett uttalande.

ANNONS
|

Domen från Idrottens skiljedomstol Cas kom den 1 maj och innebär att OS-guldmedaljören Caster Semenya måste medicinera för att få ner sin extremt höga nivå av det manliga könshormonet testosteron för att få fortsätta tävla på favoritdistansen 800 meter.

Beskedet delade idrottsvärlden i två delar. Var det verkligen rätt att tvinga en fullt frisk människa att medicinera för att få tävla? Ja, det är orättvist mot alla andra kvinnliga idrottare om de med så kallad hyperandrogyni får tävla, ansåg Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Högsta domstolen

Nu väljer Caster Semenya att överklaga beslutet från den Lausanne-baserade domstolen till Schweiz federala högsta domstol.

ANNONS

"Jag är en kvinna och jag är en idrottare i världsklass. IAAF kommer inte att få droga mig eller hindra mig från att vara den jag är", säger den 28-åriga löparstjärnan i ett uttalande.

Semenya och hennes advokater hävdar att CAS-domen är felaktig eftersom den tillåter IAAF tvinga kvinnliga idrottare till "onödiga och ovälkomna hormonella ingrepp" utom läkares kontroll och utan att hälsoriskerna utretts tillräckligt.

Mänskliga rättigheter

Semenya anför också att domen kränker hennes mänskliga rättigheter.

Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet, är globalt ansvarig för att bedöma nya fall av hyperandrogyni inom friidrotten. Hon har tidigare beskrivit domen som nödvändig för att kvinnor ska kunna tävla på rättvisa villkor och har konstaterat att idrottare med Semenyas nivåer av testosteron är väldigt ovanliga.

- Det är oerhört viktigt för kvinnoidrotten, sade hon till SVT Sport.

TT

Fakta: Caster Semenya

Född: 7 januari 1991 (28 år) i Polokwane, Sydafrika.

Grenar: 800 och 1 500 meter.

Främsta meriter: 2 OS-guld (2012, 2016) och tre VM-guld (2009, 2011, 2017) på 800 meter. Ett VM-brons (2017) på 1 500 meter.

Bakgrund: Friidrottens könsregler

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.

Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hon har forskat kring androgener och dess koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

Fakta: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Källa: Karolinska institutet

ANNONS