Caster Semenya. Arkivbild.
Caster Semenya. Arkivbild.

Semenya: Kommer inte bromsa mig

Caster Semenya förlorade den överklagande domen i idrottens skiljedomstol. Det betyder att den sydafrikanska löparstjärnan måste medicinera för att sänka sina höga nivåer av testosteron om hon vill tävla vidare på medeldistanssträckor. "Det här kommer inte bromsa mig", säger Semenya i ett uttalande.

ANNONS
|

Frågan har väckt starka reaktioner i hela världen och när domslutet kom på onsdagen påpekade de tre domarna att domen i sig är diskriminerande men att nödvändigheten att "bevara rättvisa tävlingar för kvinnor" väger över.

"Jag vet att IAAF:s regleringar har varit riktade mot mig personligen. De har försökt bromsa mig i ett decennium nu, men det har bara gjort mig starkare", säger Semenya.

Hon fortsätter:

"Kommer resa mig"

"Det här beslutet kommer inte bromsa mig. Jag kommer att resa mig igen och fortsätta inspirera unga kvinnor och idrottare både i Sydafrika och i resten av världen".

ANNONS

28-åringen har också kommenterat beslutet på sociala medier.

"Ibland är det bättre att reagera med ingen reaktion", skriver Semenya.

Den före detta medeldistansstjärnan och EM-silvermedaljören Malin Ewerlöf tycker att Cas beslut är helt rimligt men inte självklart.

- Jag tycker att beslutet är helt rimligt. Men det är förstås ett jättesvårt beslut där det är många delar som ska vägas in. Det är ju inte som när det gäller dopning där det finns enklare regler om vad som är rätt och fel, säger hon till TT.

"Finns nog inget rätt och fel"

Karin Torneklint, svensk förbundskapten, är inne på samma spår.

- Jag törs inte säga vad som är rätt och fel. Det här är en jättesvår fråga. Det finns nog inget rätt och fel i frågan, utan någon måste ta beslutet och så måste vi förhålla oss till det. Vi har hela tiden sagt att vi kommer förhålla oss till det beslut som kommer, och så får vi förlita oss på att IAAF har gjort ett gott jobb, säger Torneklint.

ANNONS

Hon menar dock att det "är väldigt tragiskt" att Semenya har hamnat i kläm.

- Så är det ju. Sedan får vi se vad det här betyder i slutändan. Det har blivit väldigt stort fokus på en idrott och en individ, men det här kan säkert bli en fråga i många sporter.

Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers säger att dagens Cas-beslut troligen inte innebär att frågan är färdigdiskuterad.

- Det kommer säkert att följas av debatt under flera år framöver. Det finns anledning att en sådan här dag känna ödmjukhet och fortsatt följa utvecklingen och diskutera olika avvägningar inom idrotten. Det är viktigt för en hållbar och rättvis utveckling inom idrotten i Sverige, Europa och världen.

TT

ANNONS