Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

19-årige Gabriel Gudmundsson gjorde nio mål i superettan för Halmstad redan förra året. Nu siktar han och Halmstad mot comeback i allsvenskan, som man åkte ur 2017.

Sex lag att hålla koll på i superettan

I helgen startar herrfotbollens superetta, som är serien närmast under allsvenskan. Här listar TT några lag att ha koll på:

+ Halmstad

Tippas vinna superettan. Värvningarna av hemvändande mittbacken Andreas Johansson från Norrköping och mittfältaren Joel Allansson (från danska Randers, tidigare i IFK Göteborg) bidrar till favoritskapet för fjolårets tabellfemma.

Ett hett namn är också 19-årige anfallaren Gabriel Gudmundsson. Han gjorde nio mål i superettan förra året, och fyra i allsvenskan 2017!

Tränaren Igor Krulj pekar även på sin nye assisterande tränare, engelsmannen Keith Millen som haft manageruppdrag i bland annat Bristol City och Crystal Palace. Millen ser med nya ögon på superettan och svensk fotboll.

- Ett annat synsätt kanske på fasta situationer och försvarsspel, säger Krulj.

+ Västerås SK

Är på denna nivå för första gången sedan 2011, och kan gå bra i publikligan. Hemmasnittet på 2 062 åskådare i division 1 förra året var mer än halva superettan kom upp i.

Ekonomin är dock inte helt på topp, trots sköna miljoner häromåret när Västerås-sonen Victor Nilsson Lindelöf såldes vidare från Benfica till Manchester U. Fotbollen i VSK gjorde en förlust på elva miljoner kronor ifjol, enligt VLT.

Laget har få spelare med rutin från elitnivå.

- Det var viktigt för oss att ha kontinuitet i vår trupp, spelare som känner varandra, säger tränaren Thomas Gabrielsson.

+ Brommapojkarna

Har ett nytt lag i år. Bara sex man som spelade med BP i allsvenskan 2018 har följt med ner i superettan.

- Vi bygger om helt från början. Någon av de yngre måste slå igenom, säger tränaren Roberth Björknesjö.

Intressanta unga spelare finns det gott om – som så ofta i BP. En av dem är anfallaren Eric Johana Omondi, landslagsman för Kenya.

- Han har en stor potential, säger Björknesjö.

Bland nyförvärven finns backarna Ali Suljic, som tidigare varit ungdomsproffs i Chelsea, och Billy Nordström från IFK Göteborg, samt mittfältaren Dusan Jajic från Hammarby.

+ Örgryte

Supportrarna gläds åt en återvändande "brasse". Anfallaren Aílton Almeida, som gjorde drygt två säsonger i klubben för mer än tio år sedan, är tillbaka som 34-åring.

- Det känns jätteroligt, säger Aílton Almeida på utmärkt svenska.

Förra gången gjorde han 26 mål på 63 seriematcher – i allsvenskan!

- Nu kommer pressen att jag ska göra allt igen, som jag gjorde förut. Folk kanske tänker att jag inte kan det, för jag är 34. Men det känns bra, lovar Almeida.

FC Köpenhamn, Apoel Nicosia och ryska Terek Groznyj är några av hans tidigare klubbar.

Bland nyförvärven märks också målvakten Fredrik Andersson från Malmö FF och anfallaren Victor Sköld från Örebro.

+ Trelleborg

Laget har gått in i ett sponsorsamarbete som på sikt ska ge 50 miljoner kronor från ett investeringsbolag. Målet är vara bland de tio bästa i allsvenskan – som laget åkte ur ifjol.

- Det är väldigt starka pengar att få in, säger nye tränaren och managern Peter Swärdh.

Han talar om att förstärka strukturer, om "rekryteringar" och om att vara ett bättre lag nästa gång man går upp i allsvenskan. Samtidigt finns flera profiler kvar. Dit hör 19-årige mittfältaren Felix Hörberg, med fyra allsvenska mål förra året, och anfallaren Salif Camara Jönsson, som missade mer än halva säsongen ifjol med en avsliten hälsena.

Isländske målvakten Andreas Larsen är ett sent nyförvärv.

+ Syrianska FC

Är tillbaka i superettan, efter ett år på lägre nivå. Bland 13 nyförvärv finns ett namn som sticker ut: Ribéry!

Men det är inte Franck, utan den franske världsstjärnans yngre bror Steeven som flyttat till Södertälje. Steeven Ribéry är en 23-årig yttermittfältare som varit klubblös efter ett år med Gazélec Ajaccio i franska andraligan. Han har också spelat i Bayern München, men i andralaget.

Nya är även backen Patrik Dyrestam (senast i Norrby), mittfältaren Mauricio Albornoz (Sirius), mittfältaren Smajl Suljevic (Dalkurd) och anfallaren Andrew Stadler (Dalkurd).

Kvar i klubben finns bland andra Mathias Ranégie, allsvensk skyttekung 2011 med Häcken och Malmö FF.