Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Armand Duplantis, 18, hoppas på seger i Diamond League-tävlingen i Stockholm på söndag,

Sex meter och svenska Duplantis utmaningar

Fjolårets framgångar kom så överraskande att formtoppen kom för tidigt. I år siktar stavhopparstjärnan Armand Duplantis på EM-medalj.

På söndag inleder han Europa-säsongen med Diamond League-galan i Stockholm. Den 18-årige svenskamerikanen från Louisiana har tränat hårt inför resan till Stockholm – på det svenska språket.

- Jag har tränat på svenskan med mamma, säger han om mamma Helena som är svenska.

Och så bjuder han på en fras på svenska om tävlingen:

- Jag är i bra form och med bra väder kan jag hoppa högt – och vinna, såklart.

Han ser fram emot att tävla på sin svenska hemmaplan.

- Jag hoppas att publiken hejar på mig, det vore coolt. Jag gillar att folk tittar på mig, det sätter igång adrenalinet och jag känner mig starkare och springer snabbare. Det brukar hjälpa mig att hoppa högre.

Vill vinna JVM

"Mondo" Duplantis har redan under våren visat bra form. Två gånger har han förbättrat sitt personbästa, tillika svenska rekord och juniorvärldsrekord, från 5,90 meter till först 5,92 och sedan 5,93. Målet för säsongen är högt ställt.

- Om det går enligt plan, att hoppa sex meter. Men jag tänker inte på rekord utan på att hela tiden förbättra mig, säger Duplantis som är världstvåa i år med sina 5,93.

Det är först i juli som formtoppen ska komma, först till junior-VM i Tammerfors och några veckor därefter till EM i Berlin.

- Jag vill vinna junior-VM. Och sen vill jag ta medalj på EM, säger han.

- Och i Diamond League-tävlingarna vill jag inte bara att det ska handla om att en 18-åring är med och tävlar utan att en 18-åring kan vinna tävlingar.

Besviken i VM

I fjol kom formtoppen redan under vintersäsongen, då han hoppade 5,90, 20 centimeter över VM-kvalgränsen. Till VM i augusti fanns inte krafterna kvar: han slutade besviken nia i London på 5,65.

- Men inför förra säsongen visste jag inte ens om jag skulle klara VM-kvalgränsen, så det var svårt att planera för att jag skulle vara med där. Till i år visste jag vad som väntar i sommar och har kunnat bygga en bas under hösten för att vara riktigt snabb och fysiskt stark inför tävlingarna i sommar. Jag tävlade därför mindre i vintras.

- I sommar ska jag se till att "peaka" senare, då jag ska tävla mot de allra bästa.