Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Wikstrand, 24, är den ende SHL-spelaren i Tre Kronors backuppsättning i VM. I kväll spelar Sverige kvartsfinal i Köpenhamn mot Lettland.

SHL-backen Wikstrand: "NHL är en stor dröm"

Han är ensam SHL-back i Tre Kronors VM-trupp. Färjestads Mikael Wikstrand har dock inte gett upp hoppet om NHL.

När Färjestadsbacken Mikael Wikstrand, 24, kikade på Tre Kronors laguppställning inför tisdagens gruppfinal mot Ryssland (3–1-seger) i Danmarks-VM kunde han dra lite på smilbanden. Vid sin sida skulle han ha den färske NHL-förstärkningen Mattias Ekholm, 27, från Nashville.

- Det är klart att det är riktigt kul att ha gått i hans fotspår och ha spelat ett VM tillsammans, säger Mikael Wikstrand.

Många som hörde av sig

Båda försvararna är nämligen fostrade i lilla IFK Ore i Furudal i Dalarna. Nu fick de för första gången även spela tillsammans.

- Nu när Ekholm kom så var det många hemifrån bygden i Furudal som skrev till mig att det skulle bli kul om vi skulle spela tillsammans. Så det var kul att se i laguppställningen att vi skulle spela ihop. Det var häftigt, säger han.

Wikstrand är den ende SHL-spelaren i Sveriges backuppsättning – övriga fem backar har en klubbadress i NHL. Jämfört med klubblaget Färjestad får Wikstrand, som även spelade i Sydkorea-OS i vintras, en lite annan roll i VM.

- Det är klart att det skiljer sig en del. Hemma i Färjestad så spelar jag kanske topp två-back. Får spela mycket även i powerplay och boxplay. Nu blir det mycket fem mot fem och kanske lite mindre istid. Det är en roll jag köper och accepterar här fullt ut. Det är många skickliga backar som också ska spela powerplay före mig.

Wikstrand har varit över i Nordamerika. Hösten 2015 flyttade han till Ottawa, som draftat honom 2012, i hopp om att ta en NHL-tröja, men när hans bror blev sjuk valde Wikstrand att flytta hem utan klubbens tillåtelse. Ottawa reagerade kraftigt och fick Wikstrand avstängd från ishockeyn i flera månader.

TT: Hur är relationen nu med Ottawa?

- Jag har inte snackat något med dem utan det är min agent som sköter det. Vi får se lite efter VM här vad som händer.

Lettland ett "skickligt lag"

TT: Men du skulle vilja nå NHL?

- Det är klart att NHL är en stor dröm för alla spelare. Det är världens bästa liga, men när, var och hur är svårt att ta ställning till när man inte har något konkret, säger Wikstrand och fortsätter:

- Jag trivs fantastiskt bra i Färjestad också. Det har stått mycket i media nu att jag kommer att sticka och dra till alla möjliga klubbar, men samtidigt har jag två år kvar på kontraktet med Färjestad.

Vad som är konkret för framtiden är kvällens VM-kvartsfinal mot Lettland i Royal arena i Köpenhamn.

- Lettland tog ju poäng mot Kanada och jag såg lite av den matchen. Det är ett skickligt lag med många KHL-spelare. Jag tror inte att det kommer bli en lätt match, säger Mikael Wikstrand.