Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström och Katinka Hosszu vill vara med i en ny och lukrativ simtour. Arkivbild.

Simstjärnor stämmer förbundet

Efter hot om avstängningar ställdes simtävlingen i Turin in. Nu har tre simstjärnor stämt Internationella simförbundet (Fina) i en amerikansk domstol för att ha stoppat tävlingen som skulle ha varit ett test inför en ny professionell simtour.

Enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters agerar den trefaldiga OS-mästarinnan Katinka Hosszu, Ungern, och de amerikanska världsmästarna Tom Shields och Michael Andrew som ombud för världens simelit som motsätter sig Finas monopolställning när det gäller tävlingar.

Fina hotade simstjärnorna som tänkte ställa upp i Turin-tävlingen med avstängning i upp till två år. Sveriges simdrottning Sarah Sjöström berättade för TT att hon utsatts för påtryckningar av Fina och att en Fina-representant kom fram till henne i call room, precis före ett världscuplopp, och hotade med konsekvenser om hon ställde upp i Turin.

Tävlingen i Turin sanktionerades inte av Fina och till slut ställdes tävlingen in.

Stämmer också Fina

Det är den ukrainske affärsmannen och miljardären Konstantin Grigorisjin, som äger Sjöströms internationella simklubb Energy Standard, som planerar för den nya simtouren International Swimming League. I den nya simtouren ska simmarna kunna tjäna upp till 45 miljoner kronor. Som jämförelse drog Sarah Sjöström in cirka 2,8 miljoner kronor för framgångarna i världscupen i höst.

Simtouren har också lämnat in en stämningsansökan mot Fina.

Fina öppen för förslag

I ett pressmeddelande skriver Fina att man just nu fokuserar på kortbane-VM i Kina som har drygt 18,5 miljoner kronor i prispengar, men att man också ska fokusera på målen i domstolen i Kalifornien och komma med ett starkt försvar.

Fina skriver också att man är öppen för förslag som kan förbättra den nuvarande tävlingskalendern och gynna hela sporten.