Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sirius läkare Jakob Johansson, klubbchef Michael Lundgren, ordförande Ove Sjöblom och tränare Kim Bergstrand tvingas konstatera att en spelare i klubben åkt fast i en dopningskontroll.

Sirius i chock efter dopningsbeskedet

En fullständig chock. En mänsklig tragedi. Och en karriär som nu får ett abrupt slut. Så sammanfattar Ove Sjöblom, ordförande i fotbollsallsvenska Sirius, känslorna och konsekvenserna efter beskedet att en av klubbens spelare har stängts av för dopningsbrott.

Dopningskommissionens besked, att ett A-prov visat spår på dopning efter premiärmatchen den 1 april borta mot Hammarby och att en spelare därmed stängdes av omedelbart, kom under onsdagen – bara timmar innan Sirius tog emot Häcken på Studenternas IP.

Enligt de regler som finns var det allt föreningen fick veta.

Kokain i kroppen

Alla uppgifter om funnet preparat och analyser av detta ges alltid direkt till spelaren.

Han gav i sin tur gav klartecken till att klubben skulle få ta del av samt presentera uppgifterna officiellt. Godkännandet kom först tio minuter innan den presskonferens som klubben höll under torsdagskvällen.

- A-provet visar på spår av nedbrytningsprodukter från kokain i urinen. Det finns inga andra substanser men kokain är ett dopningsklassat preparat och därmed är detta ett dopningsklassat ärende, konstaterar Sirius lagläkaren Jacob Johansson.

Exakt hur mycket rester av kokain som hittats i urinprovet, när drogen kan ha tagits och om spelaren kan ha spelat och tränat med kokain i kroppen var inget som Sirius har uppgifter om.

- Det är inget som går att uteslutna men vi vet helt enkelt inte. Kokain är inte speciellt prestationshöjande, sedan om det är uppsåtet för att ta det, vet jag inte, säger Johansson.

Hur spelaren kan ha fått i sig kokain och om det finns något missbruk i bakgrunden är heller inget som klubben har fått grepp om än.

- Eftersom spelaren mår så dåligt så har vi inte gått in i själv sakfråga än. Det får vi ta senare, säger Ove Sjöblom.

TT: Har spelaren bestridit att han tagit kokain?

- Jag vill inte uttala mig om vad han har för inställning. Vi hade överväganden om att låta honom vara med på presskonferensen men med tanke på hur han mår så var det inte rätt situation att sätta en person vid podiet som 24 timmar innan har fått veta att hans karriär mest troligt är över, säger Sjöblom.

- Men han är förkrossad. Det här är hans yrke, så han är förkrossad över att han inte kan utöva sitt yrke och förkrossad över hur han kan göra detta misstag.

Tiden i klubben över

Spelaren kan nu komma att stängas av i upp till fyra år från såväl spel som träning.

Sirius kommer inte att begära något B-prov utan det är upp till spelaren själv om han vill göra detta.

- Det är hans ärende, inte vårat, men det får stora konsekvenser för vår förening, konstaterar Sirius ordförande som gång på gång lyfter fram klubbens gedigna arbete mot dopning.

Ett arbete som alla spelare i klubben – i sina kontrakt – har förbundit sig att följa.

Spelarens tid i klubben, och mest troligt i svensk fotboll, är därmed över.

- Han får inte beträda varken matcharenor eller träningsanläggningar och konsekvensen blir att vi inte kan ha spelaren kvar längre i vår förening. Hans anställning kan inte fortsätta, han har ingen arbetsuppgift längre, slår Sjöblom fast.

- Men vi kommer inte sparka ut honom på gatan direkt. I våra värdegrunder ingår också att ta hand om våra spelare. Det finns en tragisk sida av det här också. Vi ska hjälpa spelaren att avsluta det här på ett bra sätt. Hur kan jag inte säga än men vi ser människan i det här.