Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

André Myhrer under förberedelserna inför Åre-VM.

Sista guldchansen för Myhrer

Fyra OS och nio VM. André Myhrer börjar att se slutet på en lång och framgångsrik karriär. Men det ändrar inte inställningen inför hans troligen sista VM-slalom.

André Myhrer var fyra på OS redan 2006 och tog brons 2010. Men till slut lyckades han ta det efterlängtade guldet också, i Yongpyong alpincenter i Pyeongchang den 22 februari förra året.

Det har varit ett omtumlande år på många sätt. Först glädjen över att många års hårt slit äntligen gett utdelning. Sedan tomheten och tröttheten, främst mentalt, som kom över honom när en ny hård träningsperiod skulle dras i gång på försäsongen.

Men triumfen i Sydkorea har också bjudit på en del dråpliga situationer hemma i Hudiksvall. Dottern Tove, som snart fyller sex, har nämligen fattat vad hennes pappa lyckades med i för snart ett år sedan.

- Ja, det är lite roligt. Hon är väl medveten om att det blev ett OS-guld i fjol och det säger hon gärna till folk på stan också, helst folk som hon inte känner, säger André Myhrer.

VM nr 9

Familjens ord kommer att väga tungt även när hans framtida satsning ska avgöras. Han och hustrun Madelene har två barn och Tove, omkring tre år äldre än lillebror Matheo, har också börjat förstå att hennes pappa är bortrest stora delar av året.

- Jag tror att hon förstår mer och mer. Hon fattar och det blir ju jobbigare så också för min del. Det går väldigt bra där hemma, men man vill ju vara mer närvarande, man missar mycket också, säger André Myhrer.

- Så det är inte bara mitt beslut om vi ska orka satsa en säsong till.

Men än är karriären inte slut. Till att börja med ska han slåss om VM-guldet på söndag. Kanske blir det också en fortsättning i en möjlig parallellslalomcup i världscupen i stället för i slalom nästa vinter.

Det mesta talar dock för att André Myhrer i alla fall inte tävlar längre när Cortina arrangerar nästa VM, 2021.

- Det här är nionde VM:et och rimligt sett är det väl mitt sista VM. Jag var ju med i St Moritz redan som 20-åring. Ja… det är sjukt. Det är en lång karriär och har varit en bra karriär och jag har hållit en hög nivå rakt igenom, säger han.

"Det finns hopp"

Svensken inledde säsongen med en pallplats i Levi, men har efter det inte riktigt fått åkningen att stämma. De sista tävlingarna inför Åre har dock ändå känts betydligt bättre för den olympiske mästaren.

Att Marcel Hirscher gått som tåget och Myhrer dessutom har ytterligare tre österrikare, två fransmän, två schweizare, en norrman och en britt framför sig i slalomcupen ska man kanske inte fästa allt för stor vikt vid.

- Jag tycker ändå att vi har vänt på det och jag har inte haft några problem att motivera mig inför det här, säger svensken.

- Farten finns där och då finns det hopp.