Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tobias Hysén jublar sedan IFK Göteborg gjort mål mot Brommapojkarna i juli i år. Arkivbild.

Sista matchen för Tobias Hysén

IFK Göteborg lyckades med nöd och näppe säkra det allsvenska kontraktet och dagens match mot Malmö FF har ingen större betydelse för tabellen. Men läktarna lär ändå vara kompakt blåvita när fansen kommer för att säga hej då till klubbikonen Tobias Hysén.

Tobias Hysén hade kanske hoppats på en roligare inramning för sin avtackning än en kamp för att gå om nykomlingen Sirius i tabellens nedre del.

- Det är klart att det hade varit roligare att få sluta i andra änden av tabellen, men samtidigt är inte det primärt. Nu är det primära att få avsluta på ett sätt som gör att man känner att man kan säga hej då. Att man kan gå vidare, säger Hysén till Fotbollskanalen.

Totalt har Hysén gjort 379 matcher i A-laget och svarat för 144 mål. Ett SM-guld och två Svenska cupen-titlar har det blivit. Och trots att fler IFK-spelare kanske har längre meritlistor har han gjort stort avtryck i klubben, dels för sin långa tid i klubben, dels genom sitt sätt att vara, som föredöme.

Är stolt

- Att man gjort ett intryck, inte bara som spelare utan kanske mer som person. Att man har lyckats få andra spelare att tycka att man är en bra spelare men också en bra person. Det är någonstans det finaste du kan få, ett erkännande från dem du spelat emot. Det är jag stolt över, säger han i en intervju i Sportexpressen.

Hysén har spelat i Göteborg i två perioder, den första mellan 2007 och 2014 och den andra från 2016 till och med årets säsong, och när han tidigare meddelade att han skulle sluta blev reaktionerna kraftiga. Ändå känns det rätt, säger han.

- Ja, med tanke på hur kroppen känns finns det inget annat beslut att ta, egentligen. Både mentalt och fysiskt har det varit ett år där man har jobbat i motvind hela vägen.

Vad Tobias Hysén ska göra efter säsongen är oklart, men det har pratats om något slags fortsatt samarbete med klubben.

- Jag är ganska säker på att under de månaderna som kommer innan året är slut, så kommer vi hinna sitta ner och styra upp en lösning som fungerar bra både för Blåvitt och mig. Jag har sagt, och det vet jag att Blåvitt också vill, att vi ska få en lösning där jag fortsätter i klubben på något sätt, säger han till Fotbollskanalen.

Mer plats

Kanske finns det också ett liv vid sidan av fotbollen som snart får ta mer plats.

- Förhoppningsvis kan jag hjälpa till mer här hemma nu när man slipper åka i väg på träningsläger i tio dagar och sådana saker. Och jag kan vara med på födelsedagar, åka med på semestrar och planera in grejer på helgerna. Det är det jag ser jag fram emot mest.

- Fotbollslivet är det vi kan. Nu börjar något helt annat, säger han till Sportexpressen.