Sarah Sjöström kan titulera sig världscupsmästare. Arkivbild.
Sarah Sjöström kan titulera sig världscupsmästare. Arkivbild.

Sjöström fick titeln som fattades

VM, EM och OS. Nu kan även Sarah Sjöström, efter sitt första försök, titulera sig världscupmästare.

ANNONS
|

Segern var i praktiken säkrad redan innan det första simtaget togs under världscupsavslutningen i Singapore. Det behövdes inte alltför många simtag innan den också blev säkrad för Sarah Sjöström.

Främsta konkurrenten, femfaldigt regerande totalmästaren Katinka Hosszu, hade behövt vinna fyra grenar och slå fyra världsrekord för att hota Sjöström om totalsegern. I och med att ungerskan "bara" slutade trea på 200 meter ryggsim så innebär det att Sjöströms totalseger nu är säkrad även i teorin.

- Men det är två lopp kvar i morgon innan det blir helt officiellt, säger Sarah Sjöström efter att den första dagen av den sista deltävlingen är till ända.

ANNONS

En dag som flöt förbi mer eller mindre enligt plan.

"Inga fler sådana"

100 meter fritt gav tiden 50,99 och en andraplats bakom australiensiskan Cate Campbell.

- Jag var ganska nöjd med 100 frisim. Ett helt okej lopp, kan alltid bli bättre. Men det var snabbare än i Peking och under 51 sekunder så det tar jag med mig, säger Sjöström.

200 medley därpå, som gav en sjätteplats, var dock inget hon lade någon större vikt vid.

- Jag försöker ställa upp på den distansen en gång per år. Här i världscupen får man bara ställa upp på fyra grenar och 200 medley var mitt fjärdeval. Det var det eller att typ simma 800 meter fritt. Jag kunde lika gärna skippat det men gjorde det för att ha något annat, och det var kul. Men nu blir det inga fler sådana på ett tag, säger Sjöström med ett skratt.

ANNONS

Även om två distanser återstår kan dock Sjöström redan nu summera en framgångsrik debut på världscuptouren.

- Det har varit en jätterolig tour att göra. Jag har aldrig rest så mycket och tävlat så mycket som jag gjort 2017. Jag trodde aldrig jag skulle orka göra det efter det förra året jag hade. Det var en rätt stor urladdning att ladda för ett OS. Så jag hade inte så höga förväntningar inför 2017, det var kanske därför det gick så bra. Förväntningarna var låga gentemot resultaten.

"Svårt att jämföra"

TT: Hur påverkar allt resande själva simmandet?

- Det är bara att vänja sig. Man anpassar sig rätt fort. Men det är kul med erfarenhet. Det är alltid tuff konkurrens och jättebra träning inför stora mästerskap.

Förutom erfarenhet och bra förberedelser har hon dessutom tagit en titel som tidigare saknades.

ANNONS

TT: Hur högt smäller en VC-titel jämfört med mästerskapsmedaljer?

- Det är svårt att jämföra. VC-segern är stor på så sätt att det är lite tuffare med alla resor och alla grenar man behöver ställa upp i för att ta poäng. Men det är kul att ha en sådan merit också. Nu har jag i princip vunnit allt man kan som simmare.

TT: Det var bara det här som fattades?

- Den fattades, absolut. Men det finns mycket mer. Det går ju fortfarande alltid att simma snabbare.

TT
Fakta: Svenska slutsegrare

Sarah Sjöström är den tredje svenskan som vinner världscupen sedan en totalsegrare på dam- och herrsidan började utses 2002.

2017: Sarah Sjöström.

2011: Therese Alshammar.

2010: Alshammar.

2007: Alshammar.

2006: Alshammar.

2005: Anna-Karin Kammerling.

ANNONS