Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström startar simsäsongen på allvar i Helsingfors på måndag. Arkivbild.

Sjöström mjukstartar lukrativt tävlingsår

I år ska Sarah Sjöström för första gången tjäna riktigt mycket pengar på sitt simtävlande i och med starten av två penningstinna tourer.

Det blir ett helt annat tävlingsupplägg för Sjöström i år med tanke på starten av Champions Swim Series (CSS), Internationella simförbundets tour nu i vår, och utmanaren International Swimming League (ISL) i höst.

Men allra först blir det tre tävlingar i den nordiska simtouren med start i Helsingfors på måndag.

- Det blir en mjukstart. Jag ska bara tävla en dag i Helsingfors (måndag). Men då har jag ganska många grenar – 200 fritt, 100 fjäril och 50 frisim – så det blir en ganska tung första dag, säger Sjöström.

Ska tävla sig i form

Efter några dagars vila åker hon till Bergen i Norge och tävlar i två dagar, den 6 och 7 april innan det är dags för tävlingen i Stockholm den 12–15 april där hon tävlar alla fyra dagarna.

- Det ska bli skönt att få tävla sig i form, det har funkat bra för mig tidigare i exempelvis Mare Nostrumtävlingarna i Spanien, Frankrike och Monaco. Så det hoppas jag kunna göra nu också. Förhoppningsvis blir det snabbast i Stockholm.

I höstas skulle ISL starta, en tour som lockade världens bästa simmare med 45 miljoner kronor i prispengar. Internationella simförbundet, Fina, godkände inte touren och hotade simmarna med avstängning om de deltog, samtidigt som simstjärnorna var på väg att stämma Fina.

Bråket slutade med att Fina startade en egen tour, CSS, med 35 miljoner kronor i prispengar samt godkände ISL.

- Det är svinbra att Fina startade upp tävlingen, säger Sjöström om CSS.

"Väldigt bra prispengar"

CSS startar i Kanton i Kina den 27–28 april. Det blir tävlingar med bara fyra simmare på varje distans.

- Det är ingen tävling som jag behöver simma superduperfort i för man behöver bara ställa upp för att få prispengar. Du får typ 5 000 dollar om du kommer sist i grenen. Jag är inbjuden i fem grenar, så det ger väldigt bra prispengar i vilket fall som helst, säger Sjöström.

- Därför väljer jag att ta lite ledigt innan jag åker till Kina. Mitt fokus för året är ändå VM i Sydkorea så jag behöver återhämtningen.

Efter Kina-tävlingen återvänder Sjöström till Europa för nästa tävling i CSS, i Budapest den 11–12 maj och åker sedan till USA och Indianapolis för den tredje och sista tävlingen i serien i månadsskiftet maj-juni.

200 fritt en utmaning

25-åringen fortsätter den här säsongen att satsa på grenarna som hon har världsrekord i, 50 och 100 meter fjärilsim och 50 och 100 meter frisim.

- Jag ställer upp på 200 fritt nu i Nordic Swim Tour för att få en tuffare start på säsongen. När jag simmar 200 frisim känns 100 frisim kortare. Det är lite mental träning att ställa upp på 200 frisim, eftersom det är en tung gren för mig, och utmana mig själv lite.

Hon säger att hon under vårens träningsperiod byggt upp en bra bas i träningen, framför allt under de tre veckornas träningsläger i Turkiet i februari.

- Det var första gången som jag var där i mer än två veckor och det var riktigt bra. Och jag har lyckats hålla i en bra träning när jag kom hem, säger hon.

- Nu gäller det att få ut det när jag tävlar, att jag får till alla detaljer.