Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström. Arkivbild.

Sjöström nobbar VM: "Inget svårt beslut"

Sarah Sjöström avstår kortbane-VM i Kina i december. Den svenska simstjärnan fullföljer i stället satsningen på världscupen och i det längre perspektivet VM i långbana till sommaren.

Sjöström lämnade beskedet på Instagram där hon skrev: "Full satsning mot sommarens VM. Det är där jag vill vara som bäst".

Sedan utvecklade hon för SVT Sport :

- Jag hade redan bestämt mig för ganska länge sedan, att satsa på världscupen. Jag känner att jag vill vara väldigt förberedd om jag åker på ett VM, och det kommer jag inte vara.

- Det var inget svårt beslut, det går ju ett VM i långbana i sommar, det är det stora målet.

Till Kina flyger hon likväl för att tävla. I början av november avgörs nästa tävling i världscupen i Peking och den följs av stopp i Tokyo och i Singapore.

Inför det tredje och sista klustret i världscupen står Sjöström på 204 poäng och jagas närmast av ungerskan Katinka Hosszu på 162 och trean Julia Jefimova på 153.

Förbundskapten Ulrika Sandmark har förståelse för Sjöströms beslut.

- Det går inte att vara med på allt, hon har tävlat mycket i höst och någon gång måste även hon träna, säger Sandmark till SVT.

I Sjöströms frånvaro kommer Sandmark att skicka en liten svensk trupp till Hangzhou den 11-16 december. Hittills är bara Erik Persson, Victor Johansson och Michelle Coleman inkvalade.

Sandmark räknar med att ta ut minst tre simmare till, men talangerna Sara Junevik och Robin Hansson – som nyligen gjorde succé på ungdoms-OS – är inte aktuella för mästerskapet.

- De simmarna är förbjudna att simma VM, det har vi beslutat sedan tidigare. Det är bra att även de nu tränar inför VM i Korea nästa sommar, säger Sandmark.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att världscupen i Peking är i början av december.