Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström. Arkivbild.

Sjöström om att tävling ställs in: "Tråkigt"

Sarah Sjöström och flera andra stjärnor riskerade en avstängning från Internationella simförbundet om de ställde upp i en tävling i Turin. Nu har tävlingen ställts in.

Sara Sjöströms internationella simklubb Energy Standard – baserad i Turkiet – låg bakom planerna på den stjärnspäckade tävlingen i Turin 21–22 december tillsammans med det italienska simförbundet. Tävlingen skulle vara starten för International Swimming League, som jobbar för att öka prispengarna inom simningen, något som skulle konkurrera med Finas världscup.

Men det Internationella simförbundet, Fina, vägrade att godkänna inbjudningstävlingen och hotade Sarah Sjöström, Katinka Hosszu och de andra stjärnorna med avstängning vid medverkan.

Nu berättar Sjöströms agent Daniel Wessfeldt att tävlingen ställs in.

- Det har att göra med att Fina inte vill sanktionera och de hotar med olika sorters repressalier mot framför allt de aktiva. Ingen av elitsimmarna vill äventyra något utan blir det en tävling vill de kunna tävla och känna sig bekväma med det, säger Wessfeldt till SVT.

"Flera är besvikna"

- Jag kan bara spekulera i att de (Fina) känner sig hotade då det inte bara är de som har kontrollen över tävlingarna. Ett tecken på det är att de dubblade prispengarna i kortbane-VM i Kina bara för ett par veckor sedan.

Sarah Sjöström, också till SVT :

- Jag fick reda på det ungefär fem minuter innan jag skulle simma final på 50 frisim i dag. Jag tycker att det är riktigt tråkigt och flera simmare är besvikna. Vi hade hoppats att det blev av för att det är ett roligt format och vi hoppas att den blir av i framtiden.

Hon ser flera positiva saker med tävlingar så som den omdiskuterade i Turin.

- Det roliga är att man tävlar i samma lag med några av världens bästa simmare. Jag och Katinka Hosszu skulle vara i samma lag. Det blir lite som ett Champions League där man försöker samla ihop så många poäng som möjligt till sitt lag. Det är ett roligt format, speciellt för publiken att kolla på.

Vill hitta lösning

När eller om tävlingen blir av är oklart, men enligt SVT kommer de inblandade simmarna att samlas efter de pågående världscuptävlingarna för att diskutera vad som komma skall.

- Vi hoppas att vi kan komma överens så att alla blir glada, säger Sjöström.