Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström är på jakt efter sin andra raka världscuptitel. Arkivbild.

Sjöström: "Tråkigt att Fina sjunker så lågt"

Samtidigt som Sarah Sjöström jagar världscuptiteln pressas hon och andra stjärnor av Internationella simförbundet, Fina. Ställer de upp i en tävling i Turin i december riskerar de avstängning.

På torsdagen startar världscupavgörandet i Singapore. Sarah Sjöström jagar sin andra raka världscuptitel efter succén i fjol och det blir tre dramatiska tävlingsdagar där marginalerna är små – svenskan leder med 15 poäng före ungerska stjärnan Katinka Hosszu.

Parallellt pressas Sjöström tillsammans med andra toppsimmare av det Internationella simförbundet.

Anledningen är en stjärnspäckad tävling i Turin den 20-21 december som Fina vägrar att godkänna. Bland de anmälda simmarna finns OS-guldmedaljörer som Sjöström, Katinka Hosszu och britten Adam Peaty.

Sjöströms internationella simklubb Energy Standard – baserad i Turkiet – ligger bakom tävlingen tillsammans med det italienska simförbundet. I bakgrunden finns också flera intressenter som tillsammans skapat organisationen International Swimming League. Den jobbar för att öka prispengarna inom simningen, då världscupen är den enda penningstinna tävlingen.

Utsatt för påtryckning

Sjöström avslöjar för TT att hon vid ett par tillfällen under världscupen utsatts för påtryckning från Finamedarbetare.

- Det var till och med en som kom fram till mig precis innan jag skulle in i call room och sa, "du har väl koll på konsekvenserna". Jag sa att jag ska precis simma ett lopp nu, kan vi ta det här sedan, berättar Sjöström.

Enligt simsajten swimswam.com hotar Fina med att stänga av simmare som deltar i tävlingen i ett till två år.

- Det låter helt galet. Jag har inte pratat så mycket med min klubb utan bara försökt fokusera på tävlingarna här, säger Sjöström som avvaktar vad som händer.

När TT pratar med Sjöström ska hon precis "plaska i hotellpoolen" i Singapore. När världscupen är över på lördag har hon simmat 36 lopp, försök och finaler, på 16 dagar och däremellan flugit 739 mil mellan Peking, Tokyo och Singapore. Då är de drygt 1 500 milen tur och retur mellan Stockholm och Asien inte inräknade.

- Jag känner mig ganska sliten just nu, förhoppningsvis blir det lite bättre. Jag försöker bara spara energi och inte träna, utan plaska lite i poolen, säger hon.

Oavgjort senast

Sjöström tappade 27 poäng av sin ledning till Hosszu i Peking, men de två tog lika många poäng i Tokyo.

Där hade dock Sjöström – som har 18 segrar och 14 andraplatser i höstens världscup på 34 finallopp – stolpe ut placeringsmässigt med fyra andraplatser, förutom segern på 50 meter fritt och tredjeplatsen på 100 meter fritt.

- Det är klart att man blir lite irriterad. Det är okej om man kommer tvåa en gång, men när man gör det fyra gånger så börjar man bli irriterad. Speciellt när det är med en eller två hundradelar.

På 50 meter fjäril var hon bara två tiondelar från Therese Alshammars världsrekord på 24,38, ett rekord hon siktat på länge. Skulle det lyckas avgör hon sannolikt världscupen, där hon hittills under hösten vunnit motsvarande 1,1 miljoner kronor och där totaltsegern är värd nästan 1,4 miljoner ytterligare.

TT: Vad skulle titeln betyda för dig?

- Det skulle vara jättehäftigt, det har varit tuffare i år. I fjol slog jag en massa världsrekord och fick bonuspoäng, i år har det varit jämnt hela vägen. Det är alltid extra kul att försvara en titel.