Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simstjärnan Sarah Sjöström tycker det norska skidförbundets initiativ är bra.

Sjöström: "Vill inte bidra till kroppshets"

Norges skidförbund har bett sina landslagsstjärnor att tänka på vad de lägger ut för bilder på sig själva för att komma tillrätta med ätstörningar och vikthets hos ungdomar. Simstjärnan Sarah Sjöström gillar uppmaningen:

Den svenska världsstjärnan tävlar detta veckoslut i Swim Open i Eriksdalsbadet i Stockholm. Ett av få tillfällen där hon får tillfälle att tävla inför nära och kära på hemmaplan.

Tidigare i veckan gick Norges skidförbund ut med uppmaningen till sina stjärnor att tänka på vad man lägger ut för bilder på sig själv i sociala medier. Detta då vikthets och ätstörningar ökat.

Sjöström säger att det, likt i Norge, inte finns någon pågående debatt kring det just nu, men att ämnet alltid är aktuellt.

- Simning är ju en sport där man visar sin kropp, men jag har varit väldigt noggrann med att prata om att min kropp är mitt verktyg och behöver se ut på ett visst sätt för att jag ska kunna simma så snabbt som jag gör.

- Jag behöver väldigt mycket energi för att min kropp ska kunna orka med alla träning. Den ser ut på det här sättet för att den måste göra det, säger Sjöström.

Ville ha "magrutor"

Hon minns själv att hon under tonåren tog intryck av bilder på idrottare.

- När jag var yngre så tittade man och tänkte ”jag vill också ha magrutor”. Man trodde att man skulle äta på ett visst sätt. Men till slut växer man upp och lär sig att det inte funkar så. Äter jag så lite mat så orkar jag inte träna, säger 25-åringen.

Sjöström har inlett tävlingssäsongen med att slå fyra världsårsbästa i tävlingar i Helsingfors och Bergen. Hon är nöjd – men säger att det finns mer att hämta.

- Det är tidigt på säsongen så det är inte så svårt att göra världsårsbästa. Nu är förväntningarna att jag ska ha tävlat mig i form och att energinivån är tillbaka efter min lilla sjukdom (magsjuka i Bergen). Det borde gå snabbt här (i Swim Open), säger hon och fortsätter:

- Om jag jämför med mina egna personbästan så är det inga supertider jag har gjort, förutom på 50 fritt (24,11) som är riktigt bra. På 100 fjäril (56,86) kan det bli mycket bättre.

"Vore jättehäftigt"

På den distansen blev hon i dagarna av med sitt världsårsbästa till Emma McKeon, Australien, som simmade en hundradel snabbare.

Sjöströms senaste år har varit monstruöst bra. Hon tog OS-guld 2016, året efter satte hon flera världsrekord och vann tre guld och ett silver i VM och i fjol vann hon historiska fyra EM-guld i Glasgow.

Det är först i sommar hon ska vara som snabbast. I juli väntar VM i Gwangju, Sydkorea, som blir extra viktigt då bara ett år återstår till OS i Tokyo.

- 2017 var mitt bästa år och det vore jättehäftigt om man kunde komma tillbaka till något sånt igen. Jag känner att jag har tränat riktigt, riktigt bra den här första delen av säsongen. Det är bara att fortsätta så tror jag att jag kan hitta tillbaka till den formen igen till juli.