Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström visar stolt upp sina fyra EM-guld i Glasgow, nu kanske hon väljer den penningstinna världscupavslutningen i stället för guldjakt i kortbane-VM. Arkivbild.

Sjöströms val – världscup eller VM

Avslutningen på världscupen eller kortbane-VM? Simdrottningen Sarah Sjöström kommer inte att satsa på båda tävlingarna – utan gör snart sitt val.

Sjöström tog ledningen i världscupen, som hon vann i fjol, genom att dominera stort och ta tio raka segrar under det första klustret som avgjordes med deltävlingar i ryska Kazan och Doha, Qatar.

Nu ska det andra klustret avgöras med tävlingar först i Eindhoven, start på fredagen, och sedan i Budapest nästa vecka.

Efter det ska Sjöström ta beslutet om hon satsar på de tre sista deltävlingarna i Asien i november – eller kortbane-VM i Kina den 11–16 december.

I fjol gjorde hon både världscupavslutningen och kortbane-EM och det blev för tufft.

"Går på magkänslan"

En sliten Sjöström vann visserligen tre guld i Köpenhamn, men missade final på 50 meter fjäril och tog "bara" silver på 100 meter fritt.

Det tänker hon inte utsätta sig för igen.

- Jag ska bestämma mig efter det här klustret. Tyvärr blir det ju så att åker man i väg på världscupen i Asien som är tre veckor lång så är det bara några veckor kvar till VM. Det blir lite för tufft.

TT: Vad är det som avgör ditt beslut?

- Jag får gå på magkänslan lite och se vad jag känner för. Jag har inte planerat hösten i minsta detalj. Jag tar det lite som det kommer och vad som känns bra, säger hon.

Pengarna lockar

Sjöström har inte simmat kortbane-VM sedan 2014 i Doha då hon vann tre guld, tog ett silver och slog två världsrekord.

- Jag känner lite att är det något mästerskap man kan skippa så är det kortbane-VM. Det är ganska många mästerskap i simning och det känns inte som det är den viktigaste tävlingen under en lång cykel.

Dessutom är världscupen penningstinn, och ett tillfälle då det finns chans för de allra bästa att tjäna en bra slant i en idrott där pengarna i vanliga fall är små. I fjol drog Sjöström in drygt tre miljoner kronor tack vare världscupsegern och delsegern av första klustret i årets upplaga var värd 450 000 kronor. En totalseger ger 1,3 miljoner.

Skippar hon Asienavslutningen kan hon inte vinna totalen.

Det första klustret avgjordes i långbana, nu avgörs resterande tävlingar i kort.

- Kortbana är lite mer konkurrens, de flesta kör världscupen för att de vill tävla i kortbana. Utmaningen blir teknikbitarna. Gör man en dålig vändning så missar man tre, fyra tiondelar. Det är många fler detaljer som måste sitta.

- Men formen känns väldigt bra. Den kändes till och med bättre under första klustret än i EM, säger Sjöström som skrev svensk simhistoria på EM genom att vinna fyra individuella guld.

Sjöström simmar sex distanser i Eindhoven där också Michelle Coleman gör comeback efter den axelskada som gjorde att hon missade EM i Glasgow.