"Jag är i stort sett aldrig ledig", säger Håkan Sjöstrand, här fotograferad under en presskonferens om matchfixning i juli.
"Jag är i stort sett aldrig ledig", säger Håkan Sjöstrand, här fotograferad under en presskonferens om matchfixning i juli.

Sjöstrand: Ett antal tycker jag är dum i huvudet

Håkan Sjöstrand är svensk fotbolls språkrör. En roll som i år ställt honom i metoo-kampanjens strålkastarljus, som föremål för nazisthat och i efterlängtat VM-sken.

ANNONS
|

2017 har varit ett händelserikt år för svensk fotboll och förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

51-åringen är den som ofta för Svenska fotbollförbundets (SvFF) talan i medier vid sidan om ordföranden Karl-Erik Nilsson.

- Det är ju en publik roll med stimulerande arbetsuppgifter där en viktig del är att vi vågar ta ställning utan att vi kanske har alla svar, säger Håkan Sjöstrand.

När TT pratar med honom är han på väg hem till Västerås efter ett möte med damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson i Uppsala.

ANNONS

- Jag är i stort aldrig ledig. Mitt jobb handlar mycket om möten med människor. Det handlar om allt ifrån att hantera rent sportsliga uppgifter till att driva värderingsfrågor och nu den senaste tiden har det varit mycket kring den nya spellagstiftningen, säger Sjöstrand, som varit SvFF:s generalsekreterare i drygt tre år.

Hat via mejl och telefon

På förbundskansliet i Solna utanför Stockholm har 2017 handlat om allt från matchfixning på elitnivå, uppdagade sexuella trakasserier och herrlandslagets första VM-kvalavancemang på tolv år.

- Sett till hela året är en av de starkaste händelserna det som hände i samband med IFK Göteborg–AIK i maj (inställd på grund av matchfixningsförsök). Jag hade ett oroligt starkt möte med AIK:s ledning på Karlberg på kvällen. Det handlade självklart om situationen som sådan men samtidigt om så mycket större frågor än den enskilda matchen då idrottens och fotbollens grundvalar var hotade. Vi kände alla att det var otroligt viktigt med ett kraftfullt agerande, att vi måste agera och göra allt och ännu mer för att få bort skiten från fotbollen, säger Håkan Sjöstrand.

ANNONS

Generalsekreteraren har i år personligen fått motta flera hotfulla telefonsamtal och mejl. Dels när Svenska fotbollförbundet deltog i Pridefestivalen i Stockholm i augusti och dels i samband med Nordiska motståndsrörelsens marsch innan superettanmötet Gais–BP i september.

- Det finns ett antal som ringer och tycker att jag är uppriktigt dum i huvudet när jag deltar i Pride eller tar ställning mot en nazistdemonstration i Göteborg, säger Sjöstrand.

Under 2018 hoppas han uppleva ett herrlandslag som når långt i fotbolls-VM i Ryssland och ett damlandslag som kvalar in till VM i Frankrike 2019. Men han önskar framförallt saker från en jämställd- och jämlikhetshorisont.

- De samtalen och mejlen jag får ger mig faktiskt enbart mer energi och visar att vi behöver jobba ännu mer med det här och ta tydlig ställning för alla människors lika värde. Vi får aldrig vika ner oss.

ANNONS

Inga repressalier

I samband med höstens metoo-kampanj så trädde den tidigare förbundsanställda Gunilla Axén fram och berättade att hon fått penisbilder skickade till sig från manliga tidigare landslagsspelare åren 2004–2009. En händelse som fått stort utrymme i medier.

SvFF har nyligen avslutat sin utredning i fallet. Det blir inga vidare repressalier för de tidigare landslagsspelarna.

- Beträffande det som eventuellt var brottsliga händelser så hade ju det varit polisens sak att utreda. Det finns också preskriptionstider att förhålla sig till. I dialogen med Gunilla har det också varit otroligt viktigt vad hon har velat. Ingen av de personerna som varit aktuella är i dag aktiva inom fotbollen. Det här omfattas mycket av att det här hände väldigt långt tillbaka, säger Håkan Sjöstrand.

TT: Så det kommer inte bli någon ytterligare konkret åtgärd?

- Nej, och viktigt i sammanhanget är att även om det som hänt är långt tillbaka i tiden så ursäktar inte det beteenden vi kan konstatera ha skett, det Gunilla blivit utsatt för ska ingen behöva bli utsatt för.

ANNONS

Prestigelös

Under hösten blossade även en facklig konflikt upp mellan SvFF och damlandslaget. Spelarna krävde högre arvode i samband med landslagsspel och hotade i november att bojkotta den årliga Fotbollsgalan då de ansåg att förhandlingarna dragit ut på tiden.

TT: Känner du att du personligen kunde skött saker annorlunda?

- För mig är det inte så viktigt att ha rätt utan det viktigaste är att det blir bra, man måste kunna lägga prestigen åt sidan och nu har vi rett ut de saker som behövdes. För mig är alltid framrutan större än backspegeln i bilen, säger Sjöstrand, och kör vidare mot ett nytt fotbollsår.

TT
Fakta: Håkan Sjöstrand

Född: 1 oktober 1966 i Kristianstad. Alltså 51 år gammal.

Bor: Västerås.

Familj: Fru och två döttrar.

Gör: Svenska fotbollförbundets generalsekreterare sedan november 2014.

Tidigare karriär som spelare: Skiljebo SK, Malmö FF och Gefle IF.

Källor: Svenska fotbollförbundet och Vestmanlands Läns Tidning.

ANNONS