Sävehofs målvakt Agust Eli Björgvinsson rusar in på plan med högsta fart efter ett sju-mot-sex-anfall mot Skövde i semifinalerna. Sävehof har haft stor framgång med sitt anfallsspel utan målvakt under slutspelet. Till höger ses Sävehoftränaren Andreas Stockenberg.
Sävehofs målvakt Agust Eli Björgvinsson rusar in på plan med högsta fart efter ett sju-mot-sex-anfall mot Skövde i semifinalerna. Sävehof har haft stor framgång med sitt anfallsspel utan målvakt under slutspelet. Till höger ses Sävehoftränaren Andreas Stockenberg.

Sju mot sex – kritiserad succé för Sävehof

Spel utan målvakt har blivit ett hett debattämne inom handbollen. Sävehofs herrlag har använt taktiken flitigt på vägen mot SM-final. Men många är kritiska.

ANNONS
|

"Sju mot sex" är handbollens namn på spelet utan målvakt, som används när det egna laget anfaller. Sju utespelare får ett numerärt övertag mot sex försvarare.

Det anfallande lagets målvakt sitter på bänken, beredd att rusa in med expressfart om en lagkamrat kommer för att bytas ut när det försvarande laget erövrat bollen.

Situationen påminner om när ett ishockeylag spelar utan målvakt i slutminuterna. Men det finns väsentliga skillnader.

I handbollen används sju-mot-sex av vissa lag under stora delar av matchen, inte bara i ett avgörande slutskede.

I hockey försöker ett anfallande lag som tappat pucken sällan byta in målvakten under pågående spel. Men det görs hela tiden i handboll, vilket kan leda till dråpliga räddningar av en målvakt som kommer rusande från bänken.

ANNONS

Inga kontringar

Taktiken föddes ur en internationell regeländring 2016, som bestämde att ett handbollslag inte måste innehålla någon målvakt. Tidigare fanns möjligheten att ersätta den ordinarie målvakten med en utespelare i särskiljande väst, men då måst just den spelaren bytas ut för att få in målvakten igen.

Att spela utan målvakt är förstås riskabelt. Om det försvarande laget får tag på bollen, kan de skjuta över hela planen mot öppet mål – innan målvakten hinner dit.

- Det blir inga vanliga kontringar, varken med en eller flera spelare, konstaterar Martin Frändesjö, tidigare landslagsspelare med VM-guld 1999, två OS-silver och fyra EM-guld.

- Det förstör så väldigt mycket av de taktiska variabler som alla handbollsländer byggt upp genom åren.

"Ett systemfel"

Martin Frändesjö bor nu i Norge och är handbollsexpert på svenska TV3/Viasat. Han ser sju-mot-sex som ett systemfel inom handbollen.

ANNONS

Men det är alltså fullt tillåtet. Många lag spelar sju-mot-sex korta stunder, men straffas ibland hårt med baklängesmål i tom målbur. Sävehofs herrlag har dock satsat konsekvent på att utveckla sju-mot-sex.

- Sävehof har anpassat sig till reglerna, och gör det bra. Skövde hade inget motmedel i semifinalerna, tycker Frändesjö.

Spelmotor viktig

En nyckel för att lyckas i sju-mot-sex kan vara att ha en skicklig mittnia som passningsläggare. Danmark har Mikkel Hansen – och blev världsmästare. Sävehof har bland annat Jonas Larholm.

- Man måste ha spelare som ser möjligheterna, konstaterar Anders Eliasson, manager i Sävehof.

- Det blir ett annat spel. Matchtempot går ner lite. Man trycker ner motståndarna, deras försvar vågar inte gå så högt upp.

ANNONS

Sävehof har ibland haft fyra niometare på planen, ibland två mittsexor.

Utvärderas – i Partille

Generellt används sju-mot-sex ofta för att förändra en matchbild.

Men frågan är hur framtiden ser ut?

- Jag kan hålla med kritikerna lite. Man kanske skulle tillåta detta bara under de sista fem eller åtta minuterna i varje halvlek, säger Anders Eliasson.

Målvaktsregeln är en av flera som ska utvärderas vid Internationella handbollförbundets kongress i sommar. Kongressen hålls – i Partille, där Sävehof hör hemma.

TT

Fakta: SM-finalserien

Handbollens SM-finaler avgörs i år i en matchserie som gäller bäst av fem.

Finalmatcher, herrar:

Lördag: Alingsås–Sävehof.

Tisdag 21/5: Sävehof–Alingsås.

Fredag 24/5: Alingsås–Sävehof.

Måndag 27/5: ev Sävehof–Alingsås.

Torsdag 30/5: ev Alingsås–Sävehof.

Finalmatcherna är också derbyn. Det är knappt fyra mil mellan Alingsås och Partille, där Sävehof hör hemma.

ANNONS