Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ebba Andersson. Arkivbild.

Sjuk Andersson missar skiathlon: "Tråkigt"

Ebba Andersson avstår sin första VM-distans, lördagens skiathlon, på grund av en lättare irritation i luftvägarna.

Ebba Andersson har imponerat under vinterns världscuptävlingar och varit på pallen i fem individuella lopp. 21-åringen från Sollefteå var ett stort medaljhopp inför lördagens 15 kilometer skiathlon – men hon kommer inte till start.

Under VM-uppladdningen i de österrikiska Alperna har hon dragit på sig en irritation i luftvägarna.

- Hon har haft lite känningar, lättare känningar, de senaste dagarna, säger landslagschef Rikard Grip.

Anderssons stora medaljchans är 10 kilometer i klassisk stil på tisdag, en distans hon varit tvåa och trea på i världscupen den här säsongen.

- Förhoppningsvis kan hon gå från 10 kilometer och resten av mästerskapet. Det handlar om att skapa lite tid och utrymme. Verkligen få kroppen att återhämta sig från den lilla, lilla känslan hon haft, säger Grip.

"I princip symptomfri"

Landslagsläkaren Magnus Oscarsson berättar att beslutet att avstå skiathlonen tagits i samråd med Andersson:

- Det är en ren försiktighetsåtgärd för att det inte ska utvecklas till något mer, och det har det inte gjort, säger Oscarsson.

TT: Om det varit VM:s sista lopp imorgon, hade hon kört då?

- Vi tar inga risker med hälsan för någon.

TT: Men ni upplever att det finns en hälsorisk?

- Vi håller igen för att vi inte vill se att det utvecklas till någonting. Som det ser ut nu kommer det inte göra det. Det har vänt och hon är i princip symptomfri, men hon är inte beredd att starta imorgon.

Besviken Johaug

I lördagens skiathlon tar reserven Ida Ingemarsdotter Anderssons plats i laget där regerande olympiska mästaren Charlotte Kalla samt VM-debutanterna Frida Karlsson och Evelina Settlin också ingår i damlaget.

TT: Paradoxalt nog bör väl det här öka Kallas medaljchanser?

- Det vill jag inte spekulera i över huvud taget. Det är tråkigt att vi inte har Ebba till start. Vi vill ha alla friska, hela och redo för att starta, säger förbundskapten Rikard Grip.

Dessutom innebär Anderssons frånvaro också ett mindre hot för storfavoriten Therese Johaug. Norskan blir dock inte glad över beskedet.

- Nej, nej! Seriöst? Jag hoppas verkligen att hon kommer tillbaka. Det är aldrig kul när folk är sjuka. Det här är ju inte optimalt, säger Johaug till Aftonbladet.

På herrsidan är Daniel Rickardsson, Jens Burman, Björn Sandström och Oskar Svensson (VM-tia i sprint) uttagna.