Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Den franska hästen Dijon, körd av kusken Romain Derieux, vinner Elitloppet 2019 på Solvalla. Här med ägarna efter loppet.

Skrällseger i Elitloppet när favorit ströks

Den franska hästen Dijon vann överraskande Elitloppet på Solvalla, sedan hemmahoppet Readly Express strukits på grund av skada och galoppering inför start. Samtidigt anklagas Dijon för passgång vid mållinjepasseringen.

Årets Elitloppsfinal blev oerhört dramatisk. Ett par minuter innan loppet visade Readly Express hälta och Björn Goop valde att stryka stjärnhästen. Ett tråkigt slut på en fantastisk karriär eftersom Elitloppet var sista starten, vilket var bestämt på förhand.

- Jag är jätteledsen. Men samtidigt känner jag att jag tog ett av de bästa beslut jag tagit, säger Goop till TV4

I finalen stack Dijon blixtsnabbt till spets. Aubrion du Gers blev fast bakom och Örjan Kihlström styrde fram Propulsion utvändigt om ledaren. Efter 500 meter tog sig Jos Verbeeck regelvidrigt ut i andraspår, i rygg på Propulsion.

Passgång?

Över upploppet tröttnade Propulsion, Aubrion du Gers anföll ute i banan och närmade sig ledaren som dock höll undan. Dijon travade dock dåligt sista biten och det var nära passgång över mål. Därmed hade hästen blivit diskad måletta.

Tystnaden lade sig över Solvalla i väntan beskedet, men till slut kunde kusken och tränaren Romain Derieux fira sin skrällseger.

- Jag kände att hästen inte travade perfekt på upploppet men det var svårt för mig att avgöra om det var passgång i slutet.

- Det blev en lång väntan där ute på banan, olidligt spännande. Men väldigt skönt när de ropade upp oss som vinnare. Fantastiskt, Elitloppet har varit en dröm att vinna och nu står vi här som etta, säger Derieux.

Verbeeck kritisk

Franska tvåan Aubrion du Gers kusk Joseph Verbeeck var däremot kritisk till beslutet. I sin besvikelse efter att segerhästen från det andra försöksheatet inte nått hela vägen fram.

- Dijon borde ha blivit diskad. Han var i passgång, säger belgaren Verbeeck enligt Travronden.

Propulsion, som var tvåa i Elitloppet både 2017 och 2018, blev fyra, precis som 2016. Bästa svenska häst blev i stället Makethemark, körd av Ulf Ohlsson och tränad av finländaren Petri Salmela.

Verbeecks diskningshot

Solvallas måldomare funderade även om Jos Verbeecks utbrytning skulle resultera i en diskning, men efter lång betänketid valde de att fria.

Bandomarna tog väldigt god tid på sig i bedömningen, men valde alltså att fria. Verbeeck fick dock tre dagars avstängning och 10 000 kronor i böter.

- Alldeles för billigt. Aubrion du Gers borde ha varit diskad. De kommer hit och kör men respekterar inte vårt reglemente.

- Verbeeck fick bara tre dagars avstängning och 10 000 kronor i böter, det bryr han sig nog inte om. Sedan kan han ju komma tillbaka nästa år och köra likadant, brott kan aldrig löna sig, säger Makethemarks kusk Ulf Ohlson.

På väg tillbaka till tränaren Timo Nurmos stall hyllades Readly Express av Solvallas sportsliga publik.

- Den hyllningen var Readly värd. Jag fick vinna det största loppet, Prix d’Amérique, med honom, han har gett mig så mycket, därför gråter jag nu, sade Björn Goop.

Daniel Redén hade fyra hästar med i Elitloppet. Stallets starkaste kort, Propulsion, var den ende som gick till final men där var han inte som bäst och slutade fyra.