Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Nilsson.

Slåss om förstaspaden efter udda säsonger

Den ene har bara två segrar sedan i slutet av november – den andre har bara spelat sju matcher de tre senaste månaderna. Ändå fanns ingen tvekan att satsa på Anders Nilsson, 28, och Magnus Hellberg, 27, i Tre Kronors VM-lag.

I fjol fick hockeylandslaget sin drömförstärkning när Henrik Lundqvist kom till VM i Köln och ledde laget till guld.

I år tvingades New York Rangers-stjärnan tacka nej på grund av skada, precis som Jacob Markström, Vancouver, och Anton Forsberg, Chicago.

Då föll Tre Kronors val på storväxta duon Anders Nilsson, Vancouvers andremålvakt och Magnus Hellberg, tredjemålvakt i OS och till vardags i kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star, båda 197 centimeter långa.

I bakgrunden finns också talangfulle Filip Gustavsson, JVM-målvakten från Luleå, som tillhör Ottawa.

De kommer att få tävla om speltiden i VM.

- Det är väldigt sällan som vi har en uttalad etta, det är när "Henke" kommer. I övrigt tycker vi att vi har den bredden att vi inte behöver ta förhastade beslut, säger Ladhe.

Udda säsonger

Båda har något udda säsonger bakom sig i sina klubblag. Anders Nilsson har bara vunnit en match sedan den 30 november med Vancouver – den andra segermatchen kom i Tre Kronor mot Tjeckien i Sweden Hockey Games – och Hellberg spelade sin sista klubblagsmatch den 28 januari. I april har han dock drillats hårt med landslaget och spelat sju matcher.

- Vänder man på det så har Magnus haft en säsong där han fått spela hur mycket han vill på hög nivå (51 matcher), fördelen är att han sedan har fått vila och rehabilitera sig. I Anders fall började han säsongen jättebra och han kommer till en miljö där han har lyckats och där vi tror på honom, säger Ladhe.

Anders Nilsson vann sex av säsongens första sju matcher i Vancouver, men fortsättningen bjöd bara på ytterligare två segrar på 20 matcher.

- Det har varit lite samma för mig som för hela laget, vi började första 2–2,5 månaderna bra och det kändes väldigt positivt. Sedan hade vi en svacka i december och fick en massa skador. Jag hamnade i en svacka själv och var lite upp och ned, berättar han.

"Riktigt besviken"

- Det var en tuff säsong för mig och hela laget, därför känns det extra kul att komma till landslaget och få chansen att avsluta säsongen bra. Vi har ett väldigt bra lag på pappret och alla chanser att ta guld. Jag känner mig väldigt motiverad, säger han.

Hellberg gjorde en kanonsäsong i KHL, men att spela sista grundseriematchen redan den 28 januari – Kunlun missade slutspel – har han aldrig upplevt.

- Det var knäppt, det måste jag hålla med om. Jag tog tre veckors semester direkt efter OS, sedan har jag kört på som vanligt.

Hellberg är revanschsugen efter en OS-turnering som tredjemålvakt.

- Jag blev riktigt besviken när jag fick sitta på läktaren i OS. Man vill självklart spela, men man får respektera tränarnas beslut då och visa dem nu att jag är revanschsugen och vill vara med och bidra.

Tre Kronor anlände till Köpenhamn på onsdagen och VM-premiären är mot Vitryssland på fredag.